Hunga Tonga je nestala na spektakularan način. 🌋

U južnom Pacifiku 2015. godine pojavilo se novo ostrvo, i u isto vreme pružilo priliku naučnicima da saznaju kako ekosistemi počinju, počevši od mikroba koji kolonizuju novo zemljište poput ove, pre nego što se pojave biljke ili životinje.

Ostrvo Hunga Tonga-Hunga Ha'apai nije se dugo zadržalo, nakon što je nastalo erupcijom vulkana 2015. godine, uništeno je drugom erupcijom početkom 2022. Tokom 7 godina koliko je postojalo ostrvo je dalo neke zanimljive odgovore naučnicima.

Foto: Instagram.com/lemondefr / maianuku / treeofpeace_official

U novoj studiji, istraživači su objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroba na ostrvu koji metabolišu sumpor i atmosferske gasove, slično organizmima koji zauzimaju veoma različita staništa: topli izvori ili hidrotermalni otvori dubokog mora.

- Nismo videli šta smo očekivali. Mislili smo da ćemo videti organizme koje pronađete kada se glečer povuče, ili cijanobakterije, tipičnije vrste ranih kolonizatora, ali umesto toga pronašli smo jedinstvenu grupu bakterija koje metabolišu sumpor i atmosferske gasove - kaže mikrobiološki ekolog Nik Dragoun sa Univerziteta Kolorado.

Dragon i njegove kolege istraživači sakupili su 32 uzorka tla sa ostrva, na površinama u rasponu od nivoa mora do vrha kratera, visine oko 120 metara. Zatim su ekstrahovali i sekvencirali DNK iz uzoraka. Biljke su kolonizovale ostrvo prilično brzo nakon što se formiralo, verovatno zahvaljujući semenu u ptičjem izmetu, ali istraživači su svoje napore sakupljanja usmerili na površine bez vegetacije.

Foto: Instagram.com/lemondefr / maianuku / treeofpeace_official

Pronašli su bakterije i arheje u svim svojim uzorcima iz konusa vulkana, iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od mikroba iz obližnjih vegetativnih područja i veoma različiti. Mislili su da će prvi mikrobi na novom ostrvu doći ili iz okeanske vode ili iz ptičjeg izmeta, ali izgleda da ove bakterije i arheje nisu nastale odatle. Umesto toga, istraživači sumnjaju da su ovi mikrobi možda došli iz dubokog podzemlja.

- Jedan od razloga zašto mislimo da vidimo ove jedinstvene mikrobe je zbog svojstava povezanih sa vulkanskim erupcijama: puno sumpora i gasa vodonik sulfida, koji verovatno podstiču jedinstvene taksone koje smo pronašli. Mikrobi su bili najsličniji onima koji se nalaze u hidrotermalnim otvorima, toplim izvorima poput Jeloustona i drugim vulkanskim sistemima. Naša najbolja pretpostavka je da su mikrobi potekli iz tih vrsta izvora - kaže Dragon.

U proteklih 150 godina, Hunga Tonga je tek 3. ovakva kopnena masa koja se pojavila i koja traje više od godinu dana, kažu istraživači, i prva u tropskim područjima.

Foto: Instagram.com/lemondefr / maianuku / treeofpeace_official

- Ove vrste vulkanskih erupcija dešavaju se širom sveta, ali obično ne proizvode ostrva. Imali smo neverovatno jedinstvenu priliku. Niko nikada ranije nije sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti ostrvskog sistema u tako ranoj fazi - dodaje on.

I niko više neće imati priliku skoro ovakvu priliku. Sedam godina nakon što je izašla iz Pacifika, Hunga Tonga je nestala na spektakularan način.

Foto: Instagram.com/lemondefr / maianuku / treeofpeace_official

Kada je vulkan ponovo eruptirao u januaru 2022. godine, proizveo je najveću eksplozivnu erupciju u 21. veku, sa najvećim oblakom pare i pepela u zabeleženoj istoriji. Hunga Tonga je izbrisana, ali ne pre nego što su naučnici uspeli da saznaju intrigantne detalje o njenom kratkom životu.

- Naravno da smo razočarani što je ostrvo nestalo, ali sada imamo mnogo predviđanja o tome šta će se dogoditi kada se ostrva formiraju. Dakle, ako bi se nešto ponovo formiralo, voleli bismo da odemo tamo i prikupimo više podataka. Imali bismo plan igre kako da to proučimo - kaže Dragone.

View this post on Instagram

A post shared by Sam Cossman (@samcossman)

IZVOR: IG / samcossman

Autor: redportal.rs