Ajfoni od sada imaće SVOJE ekrane

kako prenosi portal Mondo, ako je suditi po prethodnim potezima i glasinama o budućim planovima, Apple ide ka tome da proizvodi što veći broj komponenti svojih uređaja, i čini se da je ova kompanija sada usmerila fokus na proizvodnju sopstvenih MicroLED ekrana. Ovakav potez bi Kupertinu omogućio da smanji zavisnost od drugih kompanija, uključujući one koji trenutno dizajniraju i proizvode OLED panele u aktuelnoj iPhone seriji uređaja.

Apple već pet godina radi na razvoju sopstvenih MicroLED ekrana, uloživši u tom procesu milijarde dolara.

Očekuje se da ćemo prve plodove ovih napora videti već sledeće godine, kada će sopstvene ekrane iskoristiti u Apple Watch pametnom satu, a da će drugi proizvodi pratiti ovaj primer. Apple se nadao da će tehnologiju moći da donese na uređaje sa velikim ekranom, ali visoki troškovi i tehničke prepreke su dovele do promene originalnog plana i fokusiranja na pametni sat - barem inicijalno.

Takav potez bi bio ozbiljan udarac za kompanije kao što su Samsung Display, LG Display i BOE, koji su najveći proizvođači ekrana za Apple uređaje. Koliko je tehnološki gigant važan partner ovim kompanijama najbolje pokazuju podaci da Apple čini 36% prihoda kompanije LG Display, odnosno 6% prihoda kompanije Samsung Display.

Sopstveni ekran bi bio korak bliže ka potpunoj nezavisnosti od drugih kompanija, a u sličnom potezu, Apple je raskinuo 15-godišnje partnerstvo sa kompanijom Intel kada je prelazio na sopstvene M1 čipsete koji pokreću njihove računare, a pre neki dan smo saznali da Apple takođe radi na sopstvenom modemu, ali i da su problemi razvoja ove komponente doveli do gašenja iPhone SE serije uređaja.

Bitno je napomenuti da MicroLED nije isto što i MiniLED - tehnologija ekrana koju koristi 12,9-inčni iPad Pro. Tehnologija na kojoj Apple sada radi je veoma skupa, ali donosi nekoliko prednosti u odnosu na OLED, uključujući bolje osvetljenje i nemogućnost da se statične slike urežu (burn-in). Ipak, ne treba očekivati da ćemo ubrzo videti ovu tehnologiju. Rokovi za 2024. godinu mogli biti pomereni, pa se može desiti da je vidimo u Apple uređajima tek za tri godine.

Autor: mondo.rs

#2024.

#Epl

#Samsung

#ajfon

#apple

#ekran

#iphone

#najnoviji

#nezavisnost

#raskid

#svoji ekran

#Čip