Novi sofisticirani oblici napada i intenzivna kampanja prevara putem imejl poruka obeležili su godinu za nama

U svetu se svakih dan zabeleži najmanje 400 hiljada hakerskih napada pokazuju podaci kompanije Kasperski. Novi sofisticirani oblici napada i intenzivna kampanja prevara putem imejl poruka obeležili su godinu za nama.

U Srbiji se prema podacima Nacionalnog CERTA na svakih 39 sekundi desi jedan sajber napad što svrstava našu zemlju u svetski vrh.

Srđan Radosavljević, stručnjak za sajber bezbenost u kompaniji Kasperski, govori šta pokazuju podaci o hakerskim napadima u 2022. godini.

- Što se tiče Republike Srbije naši podaci pokazuju da smo imali porast od 24 odsto od ukupnog broja napada, dok smo imali smanjenje od 13 odsto od broja napada na pojedinačne korisnike. To bih hteo malo detaljnije da objasnim. Što se tiče tog smanjenja napada na pojedinčne korisnike na pokazuje kako su napadi u 2022. godini postali mnogo sofisticiraniji nego što su bili prethodnih godina. Broj korisnika koji je targetiran je manji, ali je napad kompleksniji i tokom napada se koristi više različitih "malicioznih” softvera - rekao je Srđan Radosavljević.

Sagovornik RTS je na pitanje koji su najčešći oblici napada i da li se pojavljuju novi nepoznati tipovi rekao:

- Što se tiče konkretno Srbije, ono što smo primetili u ovoj godini jeste povećan broj targetiranih napada putem elektronske pošte. Ono što želim da istaknem, u tim napadima je koriščena tehnika koju do sada nismo imali prilike da vidimo u našoj regiji, konkretno u Srbiji. Kada pričamo o „fishing”, odnosno 'pecanju' korisnika, ideja je da se korisnik prevari i da na osnovu podataka koji se nalaze u poruci urade nešto što bi kao rezultat imalo malicioznu aktivnost. U ovim napadim se koriste određene državne kompanije. Napadači žele da prevare korisnike i da ih navedu da misle da je ta poruka zaista stigla sa te adrese - rekao je Srđan Radosavljević.

Prema njegovim rečima, Kasperski uvek preporučuje što se privatnih lica tiče adekvatnu zaštitu. Takođe, da se vodi računa o ovakvim elektronskim porukama, da se ne otvaraju svi linkovi kao i da se preuzimaju određene aplikacije i određen sadržaj sa interneta da se proveri verodostojnost tog internet sadržaja.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#hekerski napadi

#virusi