Predviđanja su bila tačna i na još 7 drugih američkih gradova.

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu razvili su novi algoritam koji predviđa zločine sa do 90% tačnosti analizom podataka i obrazaca učenja.

Minority Report je veoma popularan naučno-fantastični film o specijalnoj policijskoj jedinici koja može da uhapsi ubice pre nego što počine svoje zločine uz pomoć 3 vidovita čoveka po imenu Precogs, koji mogu da vizuelizuju predstojeća ubistva. Ipak, ovo nije ostalo na nivou naučno-fantastičnog filma. Naime, tim istraživača tvrdi da je došao do algoritma koji je u stanju da predvidi zločine sa tačnošću od 90%. A on zahteva samo podatke iz prošlosti kako bi mogli da predvide budućnost.

Naučnici iz oblasti podataka i društvenih nauka sa Univerziteta u Čikagu razvili su napredni algoritam koji funkcioniše tako što uči obrasce u vremenu i geografskim lokacijama iz javnih podataka o nasilnim i imovinskim zločinima. Prema Univerzitetu u Čikagu, novi model izoluje zločin gledanjem u vremenske i prostorne koordinate diskretnih događaja i otkrivanjem obrazaca za predviđanje budućih događaja. On deli grad na pločice prečnika otprilike 1.000 stopa i predviđa kriminal u ovim oblastima umesto da se oslanja na tradicionalne granice susedstva ili političke granice, koje su takođe podložne pristrasnosti.

Tačnost predviđanja novog algoritma bila je do 90% i radila je ne samo za Čikago, već i sa podacima iz 7 drugih američkih gradova: Atlante, Ostina, Detroita, Los Anđelesa, Filadelfije, Portlanda i San Franciska.

- Stvorili smo digitalnog blizanca urbanih sredina. Ako mu date podatke o onome što se dogodilo u prošlosti, to će vam reći šta će se dogoditi u budućnosti - rekao je Ishanu Chattopadhiai, dr, docent medicine na Univerzitetu u Čikagu i viši autor studije.

Model je testiran i validiran korišćenjem istorijskih podataka iz Čikaga oko 2 široke kategorije zločina: nasilni zločini (ubistva, napadi i baterije) i imovinski zločini (provale, krađe i krađe motornih vozila), a prema nedavno objavljenom studija može predvideti buduće zločine nedelju dana unapred sa tačnošću od oko 90%.

Autor: redportal.rs

#AI

#algoritam

#krađa

#zločin