Oblasti u kojima je pronađena ameba (i zaraženi ljudi) se dalje šire širom SAD kako se temperature povećavaju.

SAD se sučava sa novim problemom, a to je retka ameba koja jede mozak, inficirajući ljude u državama u kojima se obično ne nalazi.

Naegleria fovleri je ameba, jednoćelijski organizam koji se kreće puzeći i živi u slatkovodnim jezerima, rekama i toplim izvorima zajedno sa drugim vrstama Naegleria. Međutim, razlikuje se od drugih bezopasnih vrsta po tome što će vam, s obzirom na šansu, progutati mozak.

Fovleri je jedina vrsta Naeglerije koja može da zarazi ljude, uglavnom na višim temperaturama gde uspeva, u plitkim vodama. Infekcije (iako neverovatno retke) se obično javljaju kada ljudi stave glavu pod vodu, a ameba putuje uz nos i ulazi u mozak, gde izaziva primarni amebni meningoencefalitis (PAM), bolest koja je „skoro uvek fatalna“ na 97%, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Jednom u mozgu, počinje da uništava moždano tkivo, proizvodeći simptome kao što su glavobolja, groznica, ukočen vrat i konfuzija kao i bakterijski meningitis. Nedostatak pažnje na okolinu, napadi i koma se takođe javljaju kod pacijenata, a bolest obično uzrokuje smrt u roku od 5 dana od pojave simptoma. Od 154 osobe za koje se zna da su zaražene amebom od 1962. godine, samo 4 su preživele.

Foto: Instagram.com/studymicrobiology / lavenderdiesel

Infekcije su, srećom, neverovatno retke, sa samo 31 prijavom infekcije tokom poslednje decenije. Međutim, oblasti u kojima je pronađena ameba (i zaraženi ljudi) se dalje šire širom SAD kako se temperature povećavaju.

Jedna studija, koja je posmatrala zabeležene slučajeve PAM-a, kao i informacije o temperaturi za područje gde je infekcija pokupljena, upoređujući tu temperaturu sa istorijskim podacima za isto područje pre 20 godina.

- Uočili smo povećanje temperature vazduha u 2 nedelje pre izlaganja u poređenju sa 20-godišnjim istorijskim prosecima - napisao je tim u izveštaju objavljenom u Emerging Infectious Diseases.

- Porast slučajeva u regionu Srednjeg zapada nakon 2010. godine i povećanje maksimalnih i srednjih širina izloženosti PAM slučajima sugerišu na severno širenje izloženosti N. fovleri povezane sa jezerima, barama, rezervoarima, rekama, potocima i otvorenim vodenim mestima u Sjedinjenim Državama. Države.

CDC još nije objavio zvanične podatke za 2022. godinu, ali čini se da se slučajevi šire severnije, a smrtonosni slučaj je prvi put otkriven u jezeru u Ajovi. Isto je bilo i sa Nebraskom, gde je dete umrlo od bolesti, koja ima tendenciju da zarazi one od 14 godina ili mlađe, verovatno zbog povećane izloženosti amebi kroz igru u vodi.

- Naši regioni postaju topliji. Kako se stvari zagrevaju, voda se zagreva i nivoi vode opadaju zbog suše, vidite da je ovaj organizam mnogo srećniji i tipičnije raste u tim situacijama - rekla je direktorka zdravstva okruga Daglas dr Lindzi Hjuz na konferenciji za novinare nakon smrti deteta u Nebraski.

Autor: redportal.rs

#SAD

#ameba

#mozak