Svojim projektima predstavili se najuspešniji učenici u osnovnim i srednjim školama

TUZLA: Tokom konferencije o informaciono-komunikacijskim tehnologijama u obrazovanju, koja je održana u Tuzli, svojim projektima predstavili su se najuspešniji učenici u osnovnim i srednjim školama, javljaju Nezavisne.

Među njima je i Selma Mujačić, učenica 9. razreda OŠ Sjenjak Tuzla.

- Projekat koji smo napravili je automatska regulacija rasvete u školskim učionicama. Ovaj projekat postiže uštedu električne energije u učionicama, jer pomoću mikrobita i ploče svetlo se pali i gasi, ako je rasveta niža od 500, svetlo se pali, ako je niža, svetlo će ostati ugašeno - pojasnila je Selma.

Svoj rad je prisutnima pokazao i prvak BiH u robotici u kategoriji juniora Adi Bojić, koji pohađa STEM akademiju u Tuzli. Pojasnio je svoj projekat.

- Doneo sam par robota koje smo napravili i programirali. Ovaj robot je embot, edukativni je i koristi se u školama, a kako bi se deca naučila programiranju i funkcijama robota. Ovaj drugi koristi ultrasonični senzor da izgura ove žute kocke izvan kruga. Sve smo to programirali na laptopu i stavili kod na robota - priča ovaj 13-godišnjak dok pokazuje kako to sve izgleda te nam ponosno kaže da će uskoro ići na svetsko takmičenje u robotici u Nemačkoj 🤖.

Autor: nezavisne.com / Nataša Tadić

#Roboti

#tuzla

#učenici