NASA je zaustavila operaciju, dok su se inženjeri trudili da zapuše rupu na otvoru.

Nova raketa NASA, koja je trebalo da bude testirana, doživela je neuspeh, jer je vodonično gorivo počelo da curi iz odeljka motora na dnu rakete, piše etrebinje.

Videvši da je gorivo je počelo da curi iz odeljka motora na dnu rakete Artemis, NASA je zaustavila operaciju, dok su se inženjeri trudili da zapuše rupu na otvoru.

Ovo je drugi neuspjeli pokušaj lansiranja rakete – prethodno je došlo do neuspeha u ponedeljak, kada je curilo gorivo i došlo je do greške na senzoru motora.

NASA planira da tokom petonedjeljnih testova na raketi stvori uslove da astronauti mogu da oblete Mesec do 2024. godine, a da slete na Zemljin prirodan satelit godinu dana kasnije.

Poslednji put, ljudi su bili na Mesecu pre 50 godina u sklopi misije Apolo.

Inače, lokalni vlasti na Floridi najavljivale su da će se na današnjem laniranju divovske rakete Artemis i kapsule Orion okupiti do 400.000 ljudi.

Naredni pokušaj lansiranaj očekuje se u ponedeljak ili koji dan kasnije.

Golema raketa nove generacije trebala bi kapsulu bez posade ponijeti na šestonedjeljni probni let oko Meseca i natrag, u misiji Artemis 1, pedeset godina posle poslednje Apolove misije na Mjesec. Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svetu, divovska dvostepena raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apolo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina.

Autor: Nezavisne

#Apolo

#Space Launch System

#let na mesec

#nasa