Kupači će biti sigurni u budućnosti 🦈

Salesforce podržava projekat veštačke inteligencije pod nazivom SharkEye, koji ima za cilj da spasi živote kupača od najsmrtonosnijeg predatora u moru, ajkula.

Napadi ajkula su prilično retki, ali događaju se i većina slučajeva je ili fatalna ili uzrokuje povrede koje menjaju život zauvek.

Akademici sa Univerziteta u Kaliforniji i državnog univerziteta San Dijego udružili su se sa istraživačima veštačke inteligencije iz kompanije Salesforce kako bi stvorili softver koji može da uoči kada ajkule plivaju oko popularnih plaža.

IZVOR: TW / Salesforce

Ajkule se trenutno prate, ali to je neefikasan sistem koji može da se poboljša veštačkom inteligencijom. SharkEye koristi dronove za uočavanje ajkula. Oni lete po unapred isprogramiranim stazama na visini od oko 120 stopa da bi pokrili velika područja okeana, istovremeno sprečavajući uznemiravanje morskog života.

Ako se primeti ajkula, ljudima se, uključujući spasioce, instruktore surfovanja i vlasnike kuća na plaži, može odmah poslati poruka da preduzmu neophodne mere. Buduća upozorenja takođe mogu biti poslata direktno posetiocima plaže koji su se prijavili za njih.

View this post on Instagram

A post shared by @sharks

IZVOR: IG / sharks

Istraživači se nadaju da će kombinovanjem podataka poput temperature okeana i kretanja ostalog morskog života, AI moći da predvidi kada će i gde ajkule najverovatnije biti u područjima koja mogu predstavljati opasnost za ljude. SharkEye je u pilot-fazi, ali je testiran tokom poslednja dva leta na plaži Padaro u okrugu Santa Barbara.

Sumnja se da je ajkula ugrizla ženu na plaži Padaro tokom leta kada tim nije leteo dronom zbog zatvaranja koronavirusa. Srećom, njene povrede su bile lakše. Međutim, 25.-godišnjak je ubijen u napadu ajkula u Santa Kruzu, samo osam dana kasnije. Napadi mogu dovesti do toga da ajkule takođe budu ubijene ili povređene dok se pokušava spasiti ljudski život. Korišćenje AI za pronalaženje sigurnijih načina na koji ajkule i ljudi mogu deliti vodu može biti samo dobra stvar.

Autor: redportal.rs

#AI

#Ajkule

#kupači

#plaže

#salesforce

#sharkeye

#veštačka inteligencija