Svi verovatno pomisle da je odgovor: Vrlo pažljivo

U šumama širom Кanade i Sjedinjenih Država svake jeseni odvija se glasni ritual parenja. U tom pediodu možete čuti oštre, prodorne noćne krikove. Ali vrištanje zapravo dolazi mnogo pre vođenja ljubavi.

Severnoameričko bodljikavao prase opremljeno je sa 30.000 bodlji na leđima, a mnogi od njih stoje između ženskog huka i sledeće generacije bodljikavih potomaka.

Zapravo najveći zastoj u reprodukciji bodljikavih prasadi nisu bodlje, već lokacija. Osim mama koje odgajaju bebe boljdikava prasad su uglavnom usamljena bića. A kada je ženka spremna za parenje, ima samo period 8-12 sati kad je plodna.

Foto: Pixabay.com

To znači da mužijaci treba da dođu sa udaljenih teritorija da bi je pronašli, pobedili, udvarali i zajahali ako žele da prenesu svoje gene. Ženke pomažu u ovom procesu pre nego što uđu u estrus šire u vazduhu jak miris kako bi privukle mužjake.

Mužjaci privučeni mirisom međusobno se bore na granama drveća ili na tlu ispod njenog drveta. Pobednik dobija pravo da se udvara. 

Mužjak i ženka se onda, obično, spuštaju sa drveta kako bi se parili. Iako taj čin deluje veoma neugodno, ženka zapravo svoj rep zakrivi i prebaci preko bodlji na leđima, tako da deo repa bez bodlji bude okrenut ga gore. Mužjak tako, na tom delu, može da odmara šape.

Trudnoća traje 7 meseci, a ženka rodi najčešće jedno mladunče. Zanimljivo, bebe se rađaju sa bodljama.

IZVOR: YT / The Wildlife Biologist

Autor: redportal.rs

#Bodjikavo prase

#Parenje

#životinje