Za sve one koji i dalje imaju nedoumica 🧐

Za početak, reč 5G označava mrežnu mobilnu tehnologiju pete generacije.

To je tip tehnologije koji nam omogućava bežičnu komunikaciju, od mobilnog telefona do mrežnog tornja, koji potom podatke koje želite da pošaljete ili primite, spaja sa internetom. 5G je mrežna usluga koju pruža provajder i nije isto što i 5GHz prijem na vašem ruteru.

5g pruža nemerljivu veću brzinu interneta nego bilo koja prethodna mrežna tehnologija, od direktnog prethodnika, 4G mreže - brža je čak više od 10 puta. Ovakva brzina je moguća jer se u sistemu koristi više različitih radio talasa naspram prethodnih tehnologija, 5G koristi dodatne radiotalase visoke frekvencije uz pomoć kojih kodira i prenosi informacije.

Internet protok je isto što i širina kod auto-puteva. Što je širi autoput, to će više traka moći da ima, a samim tim i više automobila će moći da prođe- Potpuno ista stvar je i sa frekvencijama 5G mreže i njenom širinom protoka - 5G je dramatično brži i daleko sposobniji opsluži veliki broj uređaja u isto vreme.

Pored toga što na njega možete da nakačite svoj telefon ili laptop sa mobilnom konekcijom, 5G će biti povezan sa velikim brojem drugih uređaja - sve od tostera i frižidera pa do kola.

Međutim, iako 5G može da opsluži neverovatnih milion uređaja po kvadratnom kilometru, sav taj protok će se vrlo brzo iskoristiti kako bude rastao broj uređaja nakačenih na inetrnet. Stoga buduća verzija internet mreže, koja se već planira i naziva se tzv. 5,5G, će imati još veći protok.

Brzina 5G mreže je oko 50 megabita po sekundi i može da narasto sve do jednog GIGABITA PO SEKUNDI - što znači da vam ona omogućava da skinete jedan film u visokoj rezoluciji za manje od jednog minuta!

Kao što smo već rekli, 5G mreža može da koristi veliki opseg radio frekvencija, niske, srednje i visoke - svaka od njih poseduje svoje prednosti i mane. Niže frekvencije mogu da putuju dalje ali su sporije. Više frekvencije putuju brzo, ali samo na ograničene distance. Kombinacijom frekvencija postiže se najbolji efekat i najverovatnije će pojava 5g mreže kompletnop eliminisati bilo kakav drugi sistem povezivanja preko kabla.

Trenutno, 5G sistemi koji koriste visoku frekvenciju (zato što koriste dosta energije) su postavljeni samo tamo gde su najpotrebniji - u visoko naseljenim urbanim sredinama, stadijumima, aerodromima i koncertnim dvoranama.

U budućnosti, pored sistema poput StarLink, intenet će postati globalno sveprisutan i dostupan na svakoj tački zemljine kugle.

Autor: redportal.rs

#5G

#bandwith

#bežični internet

#brzina

#internet

#mreža

#protok

#tehnologija