Kompanija planira da robot prohoda u budućnosti.

Britanska kompanija Engineered Arts objavila je snimak humanoidnog robota Ameka koji je postao poznat po tome što je pokazuje najtačnije ljudske izraze ikada.

U prethodnom video-snimku robot se budio iz dubokog sna, a u novom videu je potpuno budan.

Robot prvo prati pokrete ruke inženjerke ispred svog lica, a zatim se namrštio i uhvatio njenu ruku i pomerio je od svoga lica. Time je pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na uznemiravanje ličnog prostora.

- Ovo čak počinje da nas plaši -  piše u opisu videa.

Amekine oči su kamere visoke vidljivosti kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može i da se smeje, rutinski trepće, dahće od šoka, češe se po nosu ili da se čak takmiči u zurenju u oči s čovekom. Robot za sada još ne može da hoda, a datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amekini pokreti ograničeni na gornji deo tela iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

- Modularna arhitektura omogućava buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amekine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota - navode u Engineered Arts.

Ipak, Ameka nije opremljena punom veštačkom inteligencijom.

IZVOR: YT / Engineered Arts

Autor: redportal.rs

#Engineered Arts

#ameka

#robot