Crvi bili zamrznuti 42.000 godina u sibirskom večnom ledu

Jeste li se ikad probudili iz dugog dremanja osećajući se pomalo dezorijentisano, ne znajući sasvim gde ste? Zamislite sada da vas probude nakon što ste 42.000 godina "spavali". 😱

U Sibiru se otapanjem permafrosta oslobađaju nematode - mikroskopski valjkasti crvi koji žive u tlu - koji su duboko zamrznute od pleistocena. Iako su zamrznute desetinama hiljada godina, dve vrste ovih crva uspešno su oživljene.

Ovo otkriće predstavlja prvi dokaz o tome da se višećelijski organizmi vraćaju u život nakon dugotrajnog sna u arktičkom permafrostu.

Iako su valjkasti crvi sitni - obično su dugački oko 1 milimetar - poznato je da poseduju impresivne sposobnosti. Pronađeni su neki koji žive 1,3 km ispod površine Zemlje, dublje od bilo koje druge višećelijske životinje. Određeni crvi koji žive na ostrvu u Indijskom okeanu mogu razviti jedno od pet različitih usta, zavisno od toga koja vrsta hrane im je dostupna. Drugi su prilagođeni da uspevaju u crevima puževa i putuju sluzavim putevima puževa.

Foto: Wikipedia.org

Nakon odmrzavanja crva, istraživači su ih videli kako se kreću i jedu, čineći ovo prvim dokazom o "prirodnom krioprezervaciji" višećelijskih životinja.

Međutim, valjkasti crvi nisu prvi organizam koji su se probudio ledenog sna. Prethodno je druga grupa naučnika identifikovala džinovski virus koji je oživljen nakon što je 30.000 godina proveo smrznut u sibirskom permafrostu. (Bez brige, amebe su jedina živa bića na koja je ovaj drevni napadač uticao.)

Dalja studije će biti potrebne da bi se razotkrili mehanizmi drevnih nematoda koji su im omogućavali da prežive toliko dugo zamrzavanje; precizirajući kako te adaptacije mogu da imaju implikacije u mnogim naučnim oblastima, poput kriomedicine, kriobiologije i astrobiologije.

Autor: redportal.rs

#Crvi

#Nemetode

#sibir