Veći je od Ajfelovog tornja, a naučnici prate njegovu putanju

NASA je upozorila da će džinovski asteroid veći od Ajfelove kule provaliti u Zemljinu orbitu za nešto više od nedelju dana.

Ogromna svemirska stena od 330 metara prečnika ide putanjom ka Zemljinoj orbiti i trebalo bi da prođe pored nas 11. decembra.

Međutim, nema potrebe za panikom jer se ne očekuje da će asteroid Nereus udariti na Zemlju.

Ako sve prođe kako treba, trebalo bi da protutnja pored naše planete brzinom od 23.700 kilometara na sat. NASA očekuje da će svemirski kamen ostati 23 miliona kilometara od nas, što je oko 10 puta veća udaljenost nego ona između Zemlje i Meseca.

To može izgledati prilično daleko, ali je zapravo blizu dok se asteroidi približavaju Zemlji. NASA smatra da je sve što prolazi u krugu od 193 miliona km od Zemlje objekat blizu Zemlje.

Naučnici prate hiljade NEO-ova kako bi pratili da li su na putu sudara sa našom planetom. NASA ih ima punu tabelu koju stalno ažurira.

Oprezne svemirske organizacije smatraju da je svaki svemirski objekat koji se brzo kreće na udaljenosti od 7,5 miliona kilometara od Zemlje „potencijalno opasan“. Jedna mala promena u njihovim putanjama mogla bi da predstavlja katastrofu za Zemlju.

Asteroid Nereus je prvi put primetila astronomka Elenor Helin 1982.

Prilično često prolazi pored Zemlje, tako da su Nasa i japanska svemirska agencija (JAKSA) jednom razmišljale da ga „izbiju“ sa kursa svemirskom letelicom Haiabusa.

Umesto toga, svemirske agencije su odlučile da ciljaju asteroid Itokava kao deo svog testa dvostrukog preusmeravanja asteroida.

Autor: redportal.rs

#asteroid u zemlju

#meteor

#nasa