Za razliku od genetski modifikovane hrane, sorte biljaka uređenih genomima smatraju se sigurnim jer se tokom procesa ne unosi spoljni gen.

Sicilian Rouge High GABA je posebna vrsta paradajza dizajnirana da sadrži visok nivo gama-aminomaslačne kiseline (GABA), aminokiseline za koju se veruje da pomaže u opuštanju i snižava krvni pritisak.

Startup iz Tokija Sanatech Seed Co. udružio se sa naučnicima sa Univerziteta Tsukuba da bi napravili novu sortu paradajza koristeći tehnologiju uređivanja gena CRISPR/Cas9. Nova vrsta je dobila naziv Sicilian Rouge High GABA, i sadrži 5 do 6 puta veći od normalnog nivoa aminokiseline koja se naziva gama-aminomaslačna kiselina, ili GABA. Oni su uklonili inhibitorni domen u genomu paradajza kako bi mu omogućila proizvodnju ovih visokih nivoa GABA.

Foto: Unsplash.com/@waldemarbrandt67w

Šimpaj Takešita, predsednik Sanatech Seed-a i glavni direktor za inovacije Pioneer EcoScience-a, ekskluzivnog distributera paradajza, rekao je da je kompanija prošlog decembra dobila dozvolu za komercijalizaciju genetski izmenjene sorte Sicilian Rouge High GABA. Paradajz spreman da se pojavi na policama prodavnica.

Odbor japanskog ministarstva zdravlja odobrio je Sanatech Seed-u dozvolu za komercijalizaciju nove sorte paradajza, pod uslovom da je obaveštenje dato, a startap planira da isporuči svako pakovanje paradajza sa nalepnicom na kojoj piše "poboljšano korišćenjem tehnologije za uređivanje genoma“.

Za razliku od genetski modifikovane hrane, sorte biljaka uređenih genomima smatraju se podjednako sigurnim kao i sorte poboljšane konvencionalnim metodama jer se tokom procesa ne unosi spoljni gen. Sanatech Seed je već počeo da prihvata onlajn porudžbine za paradajz Sicilian Rouge High GABA. Kutija paradajza od 3 kilograma koštaće navodno 7.500 jena ili oko 68 dolara. To je mnogo novca za paradajz

IZVOR: YT / Asia Amplified!

Autor: redportal.rs

#Japan

#Sicilian Rouge High GABA

#paradajz

#paradajz sa izmenjenim genomom