Aplikacija bi mogla da pomogne i mladim veterinarima

Kompanija Sylvester.ai razvila je aplikaciju pod nazivom Tably koja pomoću kamere telefona otkriva da li mačka oseća bol.

Aplikacija proučava položaj uha i glave, sužavanje očiju, napetost njuške i kako se brkovi menjaju da bi se otkrila nevolja. Studija iz 2019. godine objavljena u recenziranom časopisu Scientific Reports otkrila je da je takozvana 'skala grimasa mačaka' ili FGS valjano i pouzdano oruđe za procenu akutnog bola kod mačaka.

- Pomaže vlasnicima mačaka da znaju da li mačku nešto boli ili ne. Uspeli smo da obučimo mašinu koristeći mašinsko učenje i niz slika - rekao je Miče Prist, vođa preduzeća Silvester.ai.

Aplikacija bi mogla da pomogne mladim veterinarima, rekla je dr Liz Ruele iz Klinike za divlje ruže u Calgariju, gde su programeri obučili algoritam.

Aplikacija koja uoči obrasce na slikama mačjih lica može biti korisna, ali vlasnici mačaka takođe treba da pogledaju celo telo svog ljubimca, uključujući rep, kako bi pronašli naznake o njihovom blagostanju, rekla je Alis Poter iz britanske dobrotvorne organizacije za životinje RSPCA.

Foto: Skrinšot/apps.apple

Autor: redportal.rs

#Sylvester.ai

#Tably cat

#aplikacija za bol

#app

#mačka