Koristi sunčevu energiju da bi ostala u vazduhu

Britanci napravili bespilotnu letelicu sa rasponom krila od 35 metar koja može ostati u vazduhu više od godinu dana i biće alternativa satelitima sa niskom Zemljinom orbitom, tvrde njegovi konstruktori.

PHASA-35 je vrhunski dron koji su razvili BAE sistemi u njihovom pogonu u Vartonu u Lankaširu, a koji može da leti oko 21 km iznad površine tokom 20 meseci. Koristi sunčevu energiju da bi ostala u vazduhu, puneći niz malih baterija tokom dana da bi letela preko noći, omogućavajući duže operacije.

Foto: baesystems.com

Bespilotna letelica od 150 kg može da ima nosivost do 15 kg, uključujući kamere, senzore i komunikacionu opremu, kako bi omogućila trupama da međusobno razgovaraju ili obezbede pristup Internetu na seoskim lokacijama tokom prirodne katastrofe ili vanredne situacije.

BAE sistemi kažu da će biti dostupan sredinom decenije i da će pružiti "upornu i pristupačnu alternativu satelitskoj tehnologiji". Jedno rešenje koje su predstavili za novi dron bilo je u posmatranju kretanja trupa ili pomorskih aktivnosti. Tamo gde satelit pruža slike visoke rezolucije za određenu vremensku oznaku, PHASA-35 bi mogao da obezbedi konstantan prenos.

Razvijen u Velikoj Britaniji, u saradnji sa inženjerima iz tehnološkog MSP Prismatic, letelica je uspešno završila svoj prvi let prošle godine u Australiji. Tim se sada priprema za letenje avionom prvi put u stratosferi. Kažu da je ovo važna prekretnica koja će PHASA-35 doneti značajan korak bliže tržištu - probnim letovima koji su ovog leta lansirani iz SAD-a.

IZVOR: YT/BAE Systems

Kompanija kaže da će pružiti mogućnosti za širok spektar vojne i komercijalne upotrebe. Oni se kreću od nadzora šumskih područja do otkrivanja i pomoći u suzbijanju šumskih požara do pružanja pristupa Internetu u udaljenim područjima. Oni vide niz osnovnih aplikacija za bespilotnu letelicu u oblastima koja su obično pokrivena satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti. To uključuje nadzor životne sredine, pomoć u katastrofama, zaštitu granica, pomorski i vojni nadzor i mobilne internet komunikacije.

Njegova sposobnost lansiranja biće relativno ograničena, jer će biti potrebni veoma povoljni uslovi, a sletanje bi moglo na kraju biti težak zbog nedostatka stajnog trapa. Firma kaže da ovo nije problem jer će raditi duži vremenski period i neće morati da menjaju delove.

Autor: redportal.rs

#Dron

#bespilotna letelica

#jedrilica