Da li ćemo uskoro od plastike praviti sladoled?

Rešenje svetske plastične krize je na pomolu. I to sa mirisom vanile. Da, dobro ste čuli.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Green Chemistry predlaže način upotrebe bakterija za pretvaranje plastike u vanilin, jedinjenje koje vanili daje ukus i miris. Ovo će znatno smanjiti plastični otpad, a pored toga ćete dobiti nešto ukusno, na primer sladoled. Zar može bolje?

Istraživanje je sproveo tim sa Univerziteta u Edinburgu, Ešerihija koli je podvrgnuta genetskom inženjeringu kako bi se omugućilo pretvaranje tereftalne kiseline - molekul izveden iz polietilen tereftalata (PET) - u vanilin. PET je vrsta plastike, koja se obično koristi za izradu plastičnih boca za vodu za jednokratnu upotrebu. Postojeće metode samo mogu da ga razlažu na njegove sastavne delove, od kojih je jedan tereftalna kiselina. Od njih se zatim pravi više PET-a ili druge generacije plastike, što i dalje doprinosi zagađenju plastikom. Godišnje se proizvede oko 50 miliona tona PET otpada, te je bilo neophodno pronaći efikasniju i održiviju metodu.

Tim je uz pomoć Ešerihije koli uspeo da dobije 79% konverziju tereftalne kiseline u vanilin. Takođe su demonstrirali postupak pretvaranjem stare plastične boce u vanilin, dodavanjem E. coli u degradirani plastični otpad.

Iako istraživači tvrde da je dobijeni vanilin pogodan za ishranu ljudi, to tek treba da se proveri i potrebna su dalja ispitivanja. Međutim, vanilin ima više primena od pukog pravljenja sladoleda ili mlečnih šejkova. Takođe se koristi u kozmetičkoj industriji i važna je hemikalija u pravljenju herbicida i sredstava za čišćenje.

Autor: redportal.rs

#aroma vanile

#plasticne boce

#plastika

#vanila

#vanilin