Moderna zamena štapova upozorava na prepreke 👌👏👏👏

Austrijska kompanija Tec-Innovation predstavila je pametne cipele koje koriste ultrazvučne senzore kako bi pomogle osobama sa oštećenim vidom da otkriju prepreke udaljene i do 4 metra.

Nazvali su ih InnoMake, a senzori koje poseduju otkrivaju prepreke i upozoravaju korisnike putem vibracija i zvučnog upozorenja oglašenog na blutut povezanom pametnom telefonu. I tu nije kraj. Kompanija radi i na poboljšanoj verziji koja bi sadržala kamere i AI te ne samo da bi otkrili prepreke već i njihovu prirodu.

Kompanija ovaj proizvod istražuje u saradnji sa austrijskim Univerzitetom za tehnologiju u Gracu. Oni razvijaju algoritme za deep-learning po uzoru na neuronske mreže.

IZVOR: FB / Tec-Innovation

- Ne samo da je relevantno upozorenje da se suočavamo sa preprekom, već i informacija o tome sa kakvom se preprekom suočavamo. Jer je velika razlika da li je to zid, automobil ili stepenište - rekao je Markus Rafer, jedan od osnivača Tec-Innovation, za TechExplore.

- Ultrazvučni senzori na prstu cipele otkrivaju prepreke udaljene i do četiri metra. Korisnik se zatim upozorava vibracijama i / ili zvučnim signalima. Ovo veoma dobro funkcioniše i meni je već lično od velike pomoći - dodao je Rafer, koji je i sam slabovid.

InnoMake cipele su dostupne na veb sajtu kompanije i koštaju 3.200 evra po paru.

- Možete da izvršite podešavanja u realnom vremenu pomoću dugmeta na zadnjoj strani uređaja. Domet se može prilagoditi do 4 metra kratkim pritiskom na dugme. Možete da aktivirate inteligentni režim koji automatski pauzira sistem, npr. kada sedite, a InnoMake možete koristiti i kao skener za dobijanje informacija o svom okruženju pokretima nogu - piše u opisu proizvoda na sajtu kompanije.

IZVOR: FB / Tec-Innovation

Uređaj je integrisan u prednji deo cipela, u vodootpornu i otpornu na prašinu futrolu. Napaja se preko baterije koja može trajati do 1 sedmice, u zavisnosti od upotrebe. Baterija se može napuniti za samo 3 sata pomoću USB kabla.

- Kako trenutno stoji, samo nosilac ima koristi u svakom slučaju od podataka koje cipela prikupi u hodu. Bilo bi mnogo održivije kada bi ovi podaci takođe bili dostupni drugim ljudima kao pomoć u navigaciji - dodao je informatičar Fridrih Fraundorfer.

IZVOR: YT / TEC-INNOVATION

Autor: redportal.rs

#Prepreke

#cipele

#slepi

#tehnologija

#uređaj