Četvoročlana posada će tamo provesti 6 meseci 😎

Jutros je počelo 3. lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon 9 sa posadom iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral, Florida, na Međunarodnu svemirsku stanicu. U posadu se ubrajaju 2 astronauta iz NASA-e, 1 iz Japanske agencije za vazduhoplovna istraživanja i 1. astronaut Evropske svemirske agencije koji je leteo privatnom američkom svemirskom letelicom u orbitu. Kakva je atmosfera u kabini ove četvoročlane posade objavila je NASA na svom Tviter profilu, a Ilon Mask je citirao ovaj tvit:

- Astronauti se pripremaju za lansiranje na svemirsku stanicu.

Pogledajte kako im je u kabini:

IZVOR: TW / @elonmusk

Misija Crew-2 je 2. operativna misija u okviru Programa komercijalne posade, NASA-ine javno-privatne inicijative za oživljavanje svojih sposobnosti za letenje u svemir posle 10-godišnje zavisnosti od ruskih raketa. Prvi put je ova kapsula letela u maju 2020. godine i to je ujedno bila i prva astronautska misija SpaceX-a. U njoj su učestvovali Bob Benken i Dag Harli.

Iz NASA-e ovaj put putuju Šejn Kimbora, komandant svemirske letelice misije, i Megan MekArtur, koja je pilot. JAKSA astronaut Akihiko Hošide i ESA astronaut Tomas Pesket, francuski vazduhoplovni inženjer, služiće kao specijalisti za misiju.

Njihov put do Međunarodne svemirske stanice trebalo bi da traje nešto manje od jednog dana. Predviđeno je da će doći na odredište u subotu 24. maja u 5.10 ujutru po njujorškom vremenu. Oni će provesti 6 meseci na stanici.

Na linku ispod možete uživo da gledate njihov put do Međunarodne svemirske stanice. 😊👇

IZVOR: YT / NASA 

Autor: redportal.rs

#Falcon 9

#Svemirska stanica

#astronauti

#lansiranje

#nasa

#spacex