Dizajniran je da pomogne ljudima sa autizmom od 3 do 18 godina

Profesor u Hongkongu je razvio edukativni program koji koristi robote kako bi pomogli deci sa autizmom da razvijaju socijalni aspekt ličnosti, ceo program je inicirian od neprofitinih organizacija i škola.

Program se zove Robot for Autism Behavioral Intervention (RABI), dizajniran je da pomogne ljudima sa autizmom od 3 do 18 godina. Nadaju se da će ceo program pomoći i oko problema nasilja nad decom sa autizmom.

Katarina So, vanredni profesor za obrazovnu psihologiju na Kineskom univerzitetu u Hongkongu, rekla je za Rojters da je više od 1200 dece učestvovalo u programu od 2015. kada je pokrenut.

- Individue sa autizmom imaju malu motivaciju da stupe u kontakt sa drugima i hipersenzitivni su prema svetu oko njih. Zato koristimo društvene robote da ih naučimo kako da komuniciraju kako bi im smanjili anskioznost - rekla je Katarina.

Tipični čas sa robotima izgleda tako da 2 mala robota glume u društvenim scenarijima kako bi pokazali deci da uvide razliku između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja kao što je vikanje i treskanje.

Mus Vong, roditelj deteta od 5 godina, rekla je da je njena ćerka u tom programu već 7 meseci i da su se njene društvene i komunikativne sposobnosti poboljšale drastično.

Foto: Printscreen Facebook

- Počela je da ima neki vid društvenog života - rekla je Vong.

Posle druženja sa robotima deci se preporučuje da to probaju i sa ljudskim tutorima.

Više od 20 neprofitnih grupa i državnih škola u Hongkongu i Makau je prihvatilo ovaj program. Nadaju se da će ovaj projekat pomoći u inkluziji autistične dece.

Autor: redportal.rs

#Roboti

#autizam

#deca

#hong kong

#tehnologija