Grizli + polarni medved = pizli medved 😂

Mnoge su zajedničke karakteristike grizli i polarnog medveda, veličina, gusto krzno. A šta se dobije kada se ukrste ove 2 vrste? Ukrštavanjem ove 2 vrste dobio se već pizli medved ili "grozni" medved.

Kako smatraju naučnici, ova nova vrsta je nastala usled velikih klimatskih promena. Polarni medvedi žive u vrlo hladnoj klimi, ali kako se arktička sredina zagreva, a morski led topi, oni su počeli da se povlače ka unutrašnjosti u potrazi za hranom, piše BBC.

Što se tiče grizlija, oni su na Aljasci i Kanadi i kreću se prema severu jer temperature nastavljaju da rastu. Na taj način su nailazili i parili se sa belim medvedima. Novi hibridni pizli medved je više prilagođen trenutnoj situaciji.

- Ova nova vrsta medveda otpornija je na klimatske promene i više je prilagođena za toplije temperature - kaže paleontolog Larisa DeSanti.

IZVOR: TW / @BBCBreakfast

Broj polarnih medveda na Arktiku opada, jer životinje zavise od posebne prehrane salom, a kako se morski led topi oni više nisu u mogućnosti da love tuljane kako bi imali potrebnu hranu. Tim Larise je uporedio usta polarnih medveda sa ustima grizlija za koja se pokazalo da se prilagođavaju u periodima zagrevanja.

- Polarni medved i grizli imali su zajedničkog pretka pre 500.000 do 600.000 godina, ali onda su se razišli. Kutnjaci belog medveda su manji od grizlija, ali njihovi očnjaci su veći - kaže Larisa.

Zbog svega ovoga strahuje se da bi efekti klimatskih promena mogli prouzrokovati da polarni medvedi potpuno nestanu ako se uskoro ne preduzmu odgovarajuće mere.

Autor: redportal.rs

#Grizli

#medved

#pizli medved

#polarni medved