Novi avion neodoljivo podseća na američki F-22, ali je mnogo jeftiniji

Konstruisanjem sopstvenog supersoničnog lovca KF-21, Južna Koreja se pridružila ekskluzivnom klubu zemalja proizvođača naprednih vojnih vazduhoplovnih sistema.

Novi avion neodoljivo podseća na američki F-22, ali je mnogo jeftiniji, a Južna Koreja zbog toga polaže velike nade u njegov izvoz. Očekuje se da će KF-21 moći da se naoruža širokim spektrom raznovrsnih projektila vazduh - vazduh i vazduh - zemlja tipa, kao i da će moći da lansira i krstareće rakete.

Izgled i oblik KF-21 na prvi pogled neodoljivo podsećaju na druge lovce pete generacije (iako se tehnički vodi kao lovac na prelazu između 4. i 5. generacije). Preciznije, južnokorejski lovac veoma je sličan američkom F-22 Raptoru, posebno u repnom i "nosnom" delu, kao i u obliku usisnika vazduha.

Kada je o dimenzijama i performansama riječ, KF-21 je dugačak 16,9 i visok 4,7 metara, sa rasponom krila od 11,2 metra. Maksimalna brzina mu je 2.200 kilometara na čas, a dolet 2.900 kilometara.

IZVOR: YT / Arirang News

Ovaj dvomotorac će imati dve varijante, pa će se, u zavisnosti od namene, proizvoditi kao jednosed ili dvosed. Južna Koreja će proizvesti šest prototipova KF-21 radi testiranja i razvoja, prva tri biće završena do kraja ove godine, a ostali u prvoj polovini naredne.

- Nova era nezavisnog razvoja oružanih sistema je počela. Ovo je istorijski trenutak u razvoju južnokorejske avio-industrije - rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džein na predstavljanju KF-21.

Avion nosi nadimak "borame", što znači "mladi soko za lov". Mun je istakao da će nakon testiranja, lovac ući u serijsku proizvodnju, a cilj je da se korejskom vazduhoplovstvu isporuči 40 letelica do 2028. i još 80 do 2032. godine.

Autor: redportal.rs

#AVION

#Južna Koreja

#Mladi soko

#supersonični lovac