Ne gube nadu još uvek 😊

NASA-in lander za Mars vredan 800 miliona dolara upao je u energetsku krizu. InSight je sleteo na Mars, tačnije ravnicu koju su nazvali Elisium Planitia, 2018. godine i detektovao je više od 500 potresa na Marsu, 10.000 peščanih oluja i počeo da meri jezgro planete. Nažalost, prethodnih meseci, InSight jedva preživljava zbog nepredvividog vremena na crvenoj planeti.

Problem je što ova lokacija nije izložena snažnim vetrovima koji bi odnosili marsovsku prašinu sa solarnih ploča NASA-e. Zbog debljeg sloja prašine InSight ne može da upije sunčevu svetlost. Zbog toga je NASA stavila lander u stanje hibernacije, i svaki dan isključuje druge instrumente, da bi na kraju ugasili sve što nije potrebno za njegov opstanak.

Foto: Instagram.com/insight_nasa

- Količina energije koja će biti dostupna u narednih nekoliko meseci zaista će zavisiti od vremena - rekao je Čak Skot, menadžer projekata InSight.

InSight je još uvek u dobrom stanju, ali rizik od potencijalno fatalnog nestanka struje je uvek prisutan. Ako se baterije isprazne, možda se nikada neće oporaviti.

Iz NASA takođe kažu da se nadaju da će uspeti da ga vrate u život, ako dugo ne spava. Bolju situaciju očekuju u julu kada se Mars okreće ka Suncu.

Zbog nedostatka energije morali su da izvade sondu koja je bušila Marsovsku koru u cilju ispitivanja unutrašnje strukture planete.

Foto: Instagram.com/insight_nasa

Autor: redportal.rs

#InSight

#NASA lander

#hladnoća

#mars

#umiranje