U opasnosti izbacuje lažnu strašnu glavu 😱😲

Gusenica retkog ružičastog potkrilnog moljca ima vrlo neobičan odbrambeni mehanizam. Naime, kada se uznemiri ona savije leđa na kojima se nalazi par zastrašujuće velikih očiju i 2 reda zuna.

Dolazi iz suptropskog Novog Južnog Velsa kroz Kvinslend i Novu Gvineju, a hrani se trulim voćem. Ime je dobio zbog jarko ružičastih rešetki na skrivenim zadnjim potkrilima, za koje neki stručnjaci veruju da deluju kao odbrambeni mehanizam.

View this post on Instagram

A post shared by Frank McGrath (@frankmcgrath_australia)

IZVOR: IG / frankmcgrath_australia

Kada se prvi put izlegnu, gusenice su nežne smeđe boje, što im zapravo pomaže da se bolje uklope u svoje okruženje kako bi ih izbegli grabljivci. Ali kako rastu razviju im se 2 velike tamne mrlje okružene jarko žutim linijama, koje izgledaju poput čudnih, džinovskih očiju, kao i dva reda belih linija koje liče na zube.

Ove šare izgledaju kao zastrašujuća maska lobanje. Zbog nje vam se može učiniti da vas gleda sa tim ogromnim očima, ali njena glava je u stvari uvučena u stomak.

View this post on Instagram

A post shared by Greachán Ó Ceallaigh (@greachan)

IZVOR: IG/ greachan

Ova roze gusenica se naziva i velika gusenica, što se odnosi na veliku lažnu glavu koja se pojavi kada gusenica zauzme odbrambeni stav. Pomoću ove iluzije ona se štiti pa tako pre liči na pretnju nego na žrtvu.

View this post on Instagram

A post shared by Johan Larson (@johanlarsonphotography)

IZVOR: IG / johanlarsonphotography

Autor: redportal.rs

#glava

#gusenica

#lobanja

#odbrambeni mehanizam

#opasnost