Trebalo je oko 135.000 šamara i 8 sati da se postigne 🤯🥴

Ljudi već godinama pokušavaju da kuvaju piletinu šamarajući je, jer fizika kaže da je to moguće. Jedan jutjuber je to postigao.

- Ako se kinetička energija pretvori u toplotnu, koliko moram da ošamarim piletinu da bih je skuvao? - glasilo je pitanje na Reddit-u.

Matematičar Parker Ormonde izračunao je ovo:

- Kao vaš prijatelj iz fizike iz prijateljskog susedstva, odlučio sam da ovo izračunam sa nekoliko pretpostavki. Formula za pretvaranje između kinetičke energije i toplotne energije 1 / 2mv2 = mcT. Prosečna ljudska ruka teži oko 0.4 kg, prosečni šamar ima brzinu od 11 m / s (25 mph), prosečno pile je teško 1 kg i ima specifični toplotni kapacitet od 2720J / kg * c, i pretpostavimo piletina mora da dostigne 205C (400F) da bismo je smatrali kuvanom. Piletina će početi smrznuta pa 0C (32F).

Na kraju je zaključio da "da biste piletinu ispekli u jednom šamaru, morali biste je ošamariti brzinom od 1665,65 m / s ili 3725,95 mph.“

To je prilično upitno s obzirom na to da se Zemlja okreće otprilike 1.600 kilometara na sat, što je čini nesposobnom da šamara do pečenja. Međutim, to nije jedini problem. Simulacija izvođača 3D prikaza na Tviteru govori da ako biste dovoljno udarili piletinu da biste je skuvali, ona bi se raspršila po zidovima, a vi biste pritom opekli ruku i polomili kosti.

IZVOR: TW / @adenoir_

Takođe problem je što se između šamara piletina hladi, što znači da vaši udarci moraju biti brzi i uzastopni.

- Jedan prosečan šamar bi generisao porast temperature od 0,0089 stepeni Celzijusa. Za kuvanje piletine trebalo bi 23.034 šamara - kaže Ormonde.

Jutjuber Louis Veiszu je u novom video-snimku pokazao je da je to moguće, uz nekoliko podešavanja njegove mašine koju sada naziva meatslapper 9001. Ona povlači udarce kako ne bi u potpunosti uništila piletinu, a pritom je šamara neverovatnom brzinom. Piletina je smeštena u vreću kako bi se izbegao gubitak toplote, kao i nered u sobi. Takođe je odlučio da ga duže kuva na nižoj temperaturi.

IZVOR: YT / Louis Weisz

I uspelo je. Trebalo je oko 135.000 šamara i 8 sati da se postigne, ali vredelo je. Kao dodatan bonus, takođe je skuvao prilično lep komad mesa pojeo ga je.

U naučnoj studiji 1987. godine fizičari sa Univerziteta u Ohaju istraživali su kuvanje piletine sa potencijalnom energijom.

- Kada se objekat spusti s visine, njegova potencijalna energija pretvara se u kinetičku energiju. Nakon udara o zemlju, ta kinetička energija se pretvara u toplotu. Ako se promena visine može učiniti dovoljno velikom, mogu se stvoriti značajne količine toplote. Svakodnevni zadaci poput kuvanja mogu biti sigurni, jednostavni i energetski efikasni - pisali su oni u svom radu.

Oni su uzeli ćuretinu od 11 kilograma, odneli je na 10. sprat zgrade i bacili je pre nego što su izmerili temperaturu mesa.

- Ovaj postupak je ponovljen 72 puta u 6 sati sa istom ćuretinom.

Iz svojih merenja ekstrapolovali da bi ovom metodom dostigao 204 ° Celzijusa, a nakon probanja prijavili su da je meso "vrlo nežno“.

IZVOR: TW / Louis Weisz 

Autor: redportal.rs

#Parker Ormonde

#kinetičkja energija

#kuvanje piletine šamarima

#piletina

#toplotna energija

#šamaranje