Gen RORB ih je učinio nesposobnim za skakanje 😶

Više od jednog veka stručnjaci za životinje znaju da se određena vrsta zečeva kreće isključivo na prednjim nogama pri pokušaju brzog kretanja, međutim, sve do sada nisu znali zašto.

U pitanju je Sauteur d'Alfort, poznat i kao zec koji skače Alfort. On ima jedinstven akrobatski način kretanja. Na kratkim rastojanjima, pri polaganom kretanju, hodaju na sva 4 uda, ali zadnje noge se ne kreću u isto vreme. Kada se kreće brže, umesto da skače, brzo podiže zadnje noge iznad glave i počinje da se kreće samo na prednjim nogama.

- Sa modernom tehnologijom, jednostavno je preći sa jednostavnog recesivnog poremećaja na pronalaženje gena. Očekivalo se da nešto nije u redu sa kičmenom moždinom, jer ne koordiniraju svoje prednje i zadnje noge - rekao je Lif Anderson, genetičar sa Univerziteta Upsala u Švedskoj, za Gizmodo.

IZVOR: FB / Yoshio Kusaba

To se očekivanje pokazalo tačnim. Naime, istraživanje je pokazalo da ih je iskrivljeni gen nazvan RORB učinio nesposobnim za skakanje. RORB pomaže u prenošenju informacija i povezuje levu i desnu stranu tela, tako da je on neophodan za koordinaciju pokreta udova. Ovaj gen je uslovio da oni prekomerno savijaju zadnje noge, čineći skok nemogućim.

- Ono što se dešava kada se krećete je da ti neuroni neprestano pucaju i oni koordinišu kontrakcije mišića i dobijaju povratne informacije o ravnoteži različitih udova. Ova koordinacija kontrakcije mišića nije ispravna kod ovih zečeva - dodao je Anderson.

Aderson tvrdi da kretanja samo uz pomoć prednjih nogu zečevima ne izaziva bol.

Ovo je samo još jedan dokaz da je genetska nauka puno napredovala poslednjih godina, što bi moglo bi unaprediti naše razumevanje kako kičmenjaci mogu hodati.

IZVOR: YT / RT en Español 

Autor: redportal.rs

#Nauka

#RORB

#francuski zečevi

#naučnica