Ovo izviđačko vozilo zaključava prednju i zadnju osovinu da bi se bočno prebacilo preko bojnog polja

Francuski Arkus objavio je nove detalje o svom lakom oklopnom vozilu Scarabée  (Buba). Automobil, dizajniran da deluje kao izviđačko vozilo na bojnom polju, može se izvući iz uskih tačaka zaključavanjem prednje i zadnje osovine, omogućavajući mu da se dijagonalno kreće poput rake.

Ova sposobnost omogućava vozilu da se kreće napred u položaj za posmatranje bez izlaganja bokova ili zadnjeg dela, gde je oklop najtanji. Skarabi takođe ima uski radijus okretanja od samo 10 metara.

Osam tona težak Skarabi nosi posadu od jednog vozača i 3 putnika i ima raspored točkova 4x4. Može se popeti na uspon od 60 stepeni, preći jarak širok 8,8 metara i fordirati vodene prepreke duboke gotovo 3 metra. Vozilo se može ukrcati u C-130J Super Hercules, transportu A-400M Atlas ili većem vojnom transportnom avionu.

IZVOR: YT / DefenseWebTV

Arkus, prvobitno Renault Trucks Defense, izgradio je Skarabi kao prvo hibridno vojno vozilo na električni pogon u Francuskoj, NATO-u, a možda čak i svetu. Vozilo pokreću V6 motor sa 300 konjskih snaga i elektromotor snage 70 kilovata. Iako ove karakteristike pružaju dodatnu električnu energiju za napajanje senzora i oružja, Skarabiju daju i više prikrivenih mogućnosti.

Skarabi je dizajniran da svoju misiju završi koristeći stelt, ali ne i radarsku vrstu. Vozilo sa niskim pregibom takođe može pokretati ugrađeni električni motor. Ovo smanjuje zvučne i infracrvene potpise vozila, čineći ga tišim i teškim za otkrivanje pomoću infracrvenih senzora.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#izviđačko vozilo

#oklopno vozilo

#vojska