Saopštio je juče Nacionalni odbor za radne odnose

Tvit Ilona Maska iz 2018. godine u kome preti radnicima da će izgubiti svoje deonice ako osnuju sindikat označen je nelegalnim i moraće ga izbrisati, saopštio je u četvrtak američki Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB). NLRB je podržao presudu američkog sudije za rad 2019. godine da je proizvođač električnih automobila počinio niz kršenja Nacionalnog zakona o radnim odnosima u 2017. i 2018. godini.

- Ništa ne sprečava Teslin tim u našoj fabrici automobila da glasa na sindikatu. Mogli bi to učiniti ako žele. Ali zašto plaćati sindikalne takse i ni za šta ne odustati od deonica? Naš sigurnosni rekord je dvostruko bolji nego kada je fabrika bila UAV i svi već imaju zdravstvenu zaštitu - napisao je Musk u tvitu iz maja 2018. godine.

IZVOR: TW / @elonmusk

Odbor je naložio kompaniji Tesla da naredi Masku da izbriše tvit i da objavi obaveštenje o nezakonitom tvitu u svim svojim objektima širom zemlje.

United Auto Workers (UAV) su 2018. godine podneli žalbu NLRB-u zbog Mask za koga kažu da nezakonito preti oduzimanjem pogodnosti radnicima koji se pridruže sindikatu. U to vreme, UAV je tražio da zastupa radnike u Teslinom pogonu u Fremontu, koji nisu sindikalno organizovani.

Tesla i UAV nisu odmah komentarisali odluku NRLB-a. NLRB je takođe naložio Tesli da ponudi vraćanje jednog bivšeg zaposlenog, kao i da ukine pravila iz 2017. koja su zabranjivala distribuciju sindikalne literature na njegovom parkingu u neradno vreme i pravila koja su zabranjivala distribuciju sindikalnih nalepnica, letaka i brošura bez prethodnog dobijanja dozvole.

Tesla je 2018. godine odbranio Maskov komentar, rekavši da je jednostavno prepoznao da drugi proizvođači automobila čije radnike zastupa UAV ne nude opcije na berzi. U zasebnom tvitu, Mask je optužio UAV da je General Motors i Chrisler doveo do bankrota i da je izgubio "200.000+ radnih mesta za ljude koje je trebalo da štiti“.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#Sindikat

#Tesla

#UAW

#tvit