Projekat traje za samo 24 sata 😍

Veliko zagađenje u okeanima je ogroman svetski problem. Prema nedavnim istraživanjima, verovatno je da ćemo 2050. godine u vodama mora pronaći više plastike nego ribe, i iz tog razloga postoji mnogo ljudi koji rade na stvaranju rešenja za ovaj problem.

Učenice Dženi Jao i Miranda Vang razvile su bakterije koje će rešiti ovaj problem. Ovaj projekat razvijaju još od školskih dana i danas se vide značajni rezultati. Oni već imaju patente i pribavili su finansiranje od 400.000 dolara za početak razvoja proizvoda. Sve ovo sa samo 20 godina.

Već su osvojili 5 nagrada zahvaljujući ovom projektu, postale su popularne jer su bile najmlađe koje su osvojile naučnu nagradu Perlman. Sve zahvaljujući malim bakterijama sposobnim da transformišu plastiku u CO2 i vodu. Tehnologija se koristi na 2 načina: za čišćenje plaža i za proizvodnju sirovina za odeću.

- Praktično je nemoguće naterati ljude da prestanu da koriste plastiku, potrebna nam je tehnologija za razbijanje materijala i sve postaje biorazgradivo - kaže Miranda Vang.

Razvoj ove tehnologije podeljen je u 2 dela: prvo se plastika rastvara, a enzimi katalizuju, pri čemu plastika postaje vrlo fleksibilna frakcija. Ove komponente se smeštaju u stanicu za biodigestor, gde se ponašaju kao da su ostaci hrane. Projekat traje za samo 24 sata, za prelazak sa plastike na vodu.

Autor: redportal.rs

#Okeani

#bakterije

#plastika

#studenti

#voda