Najveća prednost bi bio bolji optički zum

Razvojem pametnih telefona razvijale su se i kamere u okviru njih, a samim tim i kvalitet fotografije.Međutim, implementacija kamera u telefone se i dalje vrši tako što su u telu telefona što znači da najveći broj mobilnih kamera nema sposobnost optičkog zumiranja iznad 2x ili 3x. Periskop kamera bi to mogla da promeni, zahvaljujući tome što svetlost prelama pod uglom od 90 stepeni.

Periskop kamere se već koriste u sklopu različitih fotoaparata kod kojih se objektiv ne izvlači, što doprinosi dužem trajanju. I telefoni sa periskop sočivima postoje već nekoliko godina, a kineska kompanija Oppo je prva pokazala prototip koji je zaista funkcionisao. U sklopu tog prvog modela našla su se 2 periskop sočiva. Jedno postavljeno vertikalno, drugo horizontalno, slično kao kod periskopa koji se koriste u podmornicama.

Nakon Oppo modela i mnogi drugi proizvođači, među njima i Huavej, su predstavili svoje periskop kamere, a najveća prednost je bio bolji optički zum. A sada i Apple, čiji iPhone ima 2,5x optički zum, a periskop sočiva bi to mogla da poprave do 5x, možda i više. Očekuje se da se iPhone sa ovom kamerom pojavi tek 2023. godine, ali i da će modeli za 2021. imati bolja sočiva, što je korak ka cilju tj. periskop kameri.

IZVOR: YT / Full Tech Journey by C4ETech

Autor: redportal.rs

#Oppo

#Periskop

#iphone

#optički zum

#periskop kamera