Profesor Steven najavljuje da će nastaviti potragu sa još moćnijim teleskopom

Najnovije istraživanje koje su sproveli australijski astronomi kaže da ne postoje tragovi tehnoloških znakova u sazvežđu Vela.

Naime, oni su koristili teleskop Murchison Widefield Array (MWA) za skeniranje 10 miliona zvezda na bilo kakve signale koje bi emitovale vanzemaljske civilizacije. Ali nijedan trag nije pronađen. Istraživanje je sprovedeno u Zapadnoj Australiji, a posmatrali su sazvežđe Vela, koje uključuje najmanje 10 miliona zvezda.

Foto: Pixabay.com/RED

Istraživač Chenoa Tremblay iz australijske Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO) je rekao da su sazvežđe posmatrali 17 sati, gledajući 100 puta šire i dublje nego ikada do sad i tražeći tehnološke znakove (poput onih koje emituju elektronski uređaji kao što su mobilni telefoni, TV, FM radio) i tragove inteligentnog života.

Foto: Pixabay.com/RED

Međutim, profesor Steven Tingay iz Međunarodnog centra za istraživanje radio astronomije (ICRAR) najavljuje da će nastaviti potragu za vanzemaljskim civilizacijama sa još moćnijim teleskopom, Square Kilometre Array (SKA). Ovaj niskofrekventni teleskop će moći da detektuje radio-signale iz obližnjih planetarnih sistema i da posmatra milijarde zvezdanih sistema.

Autor: redportal.rs

##MWA

##SKA

##kosmos

##svemir

##teleskop

##vanzemaljci