Želi da razvije 50 vrsta AI čipova do 2030. godine

Južna Koreja objavila je nacionalni cilj razvoja 50 vrsta čipova AI u narednoj deceniji. Naime, Ministarstvo za informacione i komunikacione tehnologije objavilo je da je Južnoj Koreji namera da iz istorijskog uporišta u memorijskim čipovima pređe na poluprovodnike veštačke inteligencije.

Oko 871 milion dolara potrošiće na razvoj čipova sledeće generacije AI pre 2029. godine. Plan je da se do 2022. godine na nacionalnom nivou proizvedu AI čipovi i da se u toku decenije izgradi vojska stručnjaka od 3.000 ljudi. Predsednik Mun Džein je najavio Nacionalnu strategiju za veštačku inteligenciju i izrazio želju da Južna Koreja prednjači u toj tehnologiji:

- Era Četvrte industrijske revolucije zaista je doba u kojem mašta može promeniti svet. Koreja nije ni prva zemlja koja je uvela eru veštačke inteligencije, niti država sa najboljom AI tehnologijom u ovom trenutku. Međutim, zemlja ima ljude sposobne da svoju maštu pretvore u stvarnost i prihvate izazove u pronalaženju novina. Čak i u jeku azijske finansijske krize 1997. godine, zemlja je predvodila Internet revoluciju i sada se može pohvaliti proizvodnom konkurentnošću svetske klase, globalno neuporedivom ICT infrastrukturom i obiljem podataka o e-upravi. Ako veštačku inteligenciju povežemo prvenstveno sa sektorima u kojima smo stekli veliko iskustvo i konkurentnost, poput proizvodnje i poluprovodnika, moći ćemo da rodimo najpametniju veštačku inteligenciju nalik čoveku. Vlada će udružiti snage sa programerima kako bi im pomogla da u potpunosti iskoriste svoju maštu i svoje ideje pretvore u stvarnost.

S obzirom da je Južna Koreja dom tehnoloških giganata kao što su Samsung i SK hynix razumljivo je da želi da osigura poziciju na tržištu za ono što tek sledi. Ona želi da poseduje 20% svetskog tržišta AI čipova do kraja ove decenije.

Autor: redportal.rs

#AI

#Južna Koreja

#Mun Džein

#Samsung

#sk hynix

#tehnologija

#veštačka inteligencija

#četvrta industrijska revolucija

#čipovi