Trajaće 4 godine 😎😎😎

Takmičenje XPRIZE Carbon Removal počinje na Dan planete Zemlje i trajaće 4 godine.

Prva faza takmičenja će imati 15 timova sa najboljim rešenjima i oni dobijaju po 1 milion. Mask je najboljem rešenju namenio 50 miliona dolara. Naime, on je tvitovao da će sa ukupno 100 miliona dolara nagraditi najbolje projekte za prikupljanje i skladištenje ugljen-dioksida.

Cilj je da se podstaknu efikasna rešenja za dostizanje zamišljene stope uklanjanja ugljenika od 10 gigatona godišnje do 2050. godine.

Takmičenje počinje na Dan planete Zemlje, 22. aprila, a posle prvih 18 meseci takmičenja XPRIZE Carbon Removal, biće odabrano 15 najuspešnijih timova i svaki dobija milion dolara. Studentskim timovima biće isplaćeno 25 školarina od po 200.000 dolara. Glavna nagrada je 50 miliona dolara, a preostaje 20, odnosno 10 miliona za drugo i treće mesto.

- Želimo da ostvarimo istinski značajan uticaj i smanjenje ispuštenog ugljenika, a ne ugljeničnu neutralnost. Krajnji cilj je izvlačenje ugljenika koje će moći da se proširi u opsegu i da se izmeri troškovima po toni uz uračunavanje svih faktora, što uključuje uticaj na životnu sredinu. Ovo nije takmičenje u teoriji; želimo timove koji će izgraditi stvarne sisteme koji mogu da ostvare merljivi uticaj i da se uvećaju do nivoa od jedne gigatone. Po bilo koju cenu. Vreme je dragoceno - izjavio je Mask.

- Očekujemo da vidimo pristupe među kojima su konstruisanje sistema za direktno izvlačenje iz vazduha ili mineralizaciju i ubrzanje eluvijalnog procesa te prirodna rešenja zasnovana na biljkama i drveću ili rešenja usredsređena na okeane - kazala je generalna direktorka XPRIZE Anušeh Ansari.

Autor: redportal.rs

#Dan planete Zemlje

#Ilon Mask

#XPRIZE Carbon Removal

#takmičenje