Akcije kompanija u slobodnom padu

Južnokorejska kompanija Hjundai izjavila je danas da nije u pregovorima sa Eplom o proizvodnji i stvaranju novog autonomnog električnog automobila. Ova vest je došla samo mesec dana nakon što je potvrđeno da postoje razgovori između ovih kompanija.

Propast pregovora doneo je ogroman pad na tržištu kompanijama uključenim u ceo projekat. Vrednost kompanije Hjundai opala je za 6,2%, odnosno za 3 milijarde dolara. Vrednost Kia Motorsa opala je za čak 15%, odnosno za 5,5 milijardi dolara. Kia Motors doživela je ogroman pad zato što je bilo predviđeno da bude operativni partner Epla u Sjedinjenim Državama i čiji će pogon služiti za proizvodnju novog električnog automobila.

- Primamo brojne zahteve za kooperaciju i saradnju za razvoj autonomnog električnog automobila od strane mnogih kompanija, ali još uvek ništa nije odlučeno. Ne vodimo razgovore sa Eplom na ovu temu. - navodi se u saopštenju kompanije Hjundai.

Deonice Kije su skočile za 61% nakon što su iz kompanije Hjundai inicijalno potvrdili lokalne glasine da sa Eplom planiraju da do 2027. godine razviju revolucionarni model automobila. Kia je sastavni deo južnokorejskog giganta, a postojao je plan da se u fabrikama Kije u Sjedinjenim Državama pokrene proizvodnja ovih automobila.

Hjundai je tradicionalno poznat po svojoj nesklonosti da sarađuje sa strancima na pravljenju mašina. Bez obzira na to Hjundai je 2. najveća kompanija u Južnoj Koreji.

Autor: redportal.rs

#Hjundai

#apple

#automobil