Brojne su prednosti gljiva u odnosu na klasičan građevinski materijal 😎😄

Pečurke pomažu arhitektama i inženjerima da reše jednu od najvećih svetskih kriza: klimatske promene. Ove gljive su trajne, biorazgradive i pokazale su se dobrom alternativom zagađujućim materijalima.

- Našem izgrađenom okruženju su potrebne ove vrste materijala. Različite zemlje imaju zaista ambiciozne ciljeve vezane za klimatske promene i ovaj materijal bi zaista mogao pomoći da se pokrene deo tog napretka - kaže David Benjamin, osnivač i glavni arhitekta u firmi The Living.

Građevinski materijali i konstrukcija čine desetinu globalnih emisija ugljen-dioksida, što je više od globalne brodarske i vazduhoplovne industrije zajedno. Međutim, to nije kraj. Taj problem se pogoršava.

Materijali napravljeni od micelijuma, gljivične mreže iz koje rastu pečurke, će moći da preokrenu situaciju. Ovaj materijal proizvodi mnogo manje ugljen-dioksida nego cement. Druga prednost je što su pečurke biorazgradive, što znači manje štetnog otpada. Pečurke mogu pomoći i u čišćenju, odlažući stvari koje bi inače mogle završiti na deponiji, poput piljevine ili poljoprivrednog otpada.

Ovaj projekat je još uvek u ranoj fazi istraživanja i razvoja, ali već pokazuju potencijal kao izolacioni materijal, pa čak i kao zamena za betonske blokove. Pogledajte u nastavku kako se pravi cigla od pečuraka:

IZVOR: YT / Verge Science

Šta mislite da li će ovako nešto zaživeti kod nas?

Autor: redportal.rs

#cement

#gljive

#građevinski materijal

#kuća

#pravljenje kuće