Loša lična higijena muža smatrala se valjanim razlogom za razvod

Turkinja je nedavno podnela tužbu protiv svog muža, tvrdeći da se retko tuširao, da je smrdeo na znoj i da pere zube samo jednom ili 2 puta nedeljno.

Žena, identifikovana samo kao A.I. od strane turskih medija, podnela je zahtev za razvod od svog supruga C.I, navodeći kao glavni razlog njegovu nevođenje lične higijene. Advokat tužioca rekao je 19. porodičnom sudu u Ankari da je optužena nosila istu odeću najmanje 5 dana zaredom, retko se tuširala i da je stalno zaudarala na znoj. Privedeni su svedoci koji su potvrdili ove tvrdnje, uključujući zajedničke poznanike, pa čak i neke od suprugovih saradnika. Svi su dali izjave kojima potvrđuju lošu ličnu higijenu optuženog. Sud je odobrio ženin zahtev za razvod, a takođe je naložio mužu da joj isplati 500.000 turskih lira (16.500 dolara) kao kompenzaciju svom sada bivšem supružniku zbog toga što je trpio nedostatak lične higijene.

- Supružnici moraju da ispunjavaju obaveze zajedničkog života. Ako zajednički život postane nepodnošljiv zbog ponašanja, druga strana ima pravo da podnese zahtev za razvod. Svi moramo biti oprezni u ljudskim odnosima! Iz tog razloga moramo obratiti pažnju i na svoje ponašanje i na čistoću - rekao je advokat A.I., Senem Iilmazel, za turski list Sabah.

U turskom građanskom pravu, prihvaćeni razlozi za razvod braka podeljeni su u 2 kategorije posebni razlozi i opšti razlozi pri čemu ovaj drugi uključuje sve razloge koji čine život nepodnošljivim za jednu ili obe strane. U ovom konkretnom slučaju, loša lična higijena muža smatrala se valjanim razlogom za razvod.

Sudski spisi su pokazali da je, prema iskazima svedoka, C.I. tuširao se najviše jednom u 7-10 dana, a zube je pratio samo jednom ili dva puta nedeljno, zbog čega je njegov dah smrdeo nepodnošljivo. Zanimljivo je da su neki od njegovih saradnika pristali da se pojave kao svedoci u ovom slučaju i izjavili da je njegov neprijatan telesni miris činio rad sa njim mučenjem.

Autor: redportal.rs