Građanima RAČUNI KASNE, a popusta NEĆE BITI 😡

Mnogi građani su u dilemi na koji način mogu da plate oktobarske račune, koji im nisu dospeli, zbog štrajka radnika Pošte. Deo njih možda te račune neće ni dobiti, ali će svakako morati da ih plate, a da li će za kašnjenja sa plaćanjem biti kamata i da li će moći da ostvare pravo na postojeće popuste, zavisi od dobre volje preduzeća kojima duguju novac, saznaje Mondo.

Predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović objašnjava da je slučaj specifičan i da tu nema specijalnih prava za potrošače.

Građani koji inače dobijaju fizički račune, a sad ih nisu dobili su na neki način onemogućeni da ih plate. Javna komunalna preduzeća ne bi trebalo da im zaračunavaju zatezne kamate. Sa druge strane, ta preduzeća nisu kriva za to što se dešava štrajk, ali mogu da promene način dostave računa ili obaveštenja potrošača.

Potrošači svakako imaju i mogućnost da uvid u stanje računa izvrše i onlajn i putem aplikacija EPS-a i Infostana, pa da putem elektronskog plaćanja ili u banci izmire svoje obaveze.

Postoji još jedan način da se računi plate. Građani mogu da odu i u poslovnice EPS-a i Infostana i da tamo dobiju informaciju koliki im je dug. U najvećem problemu su najstariji sugrađani:

Pitanje je da li najstariji sugrađani i oni koji ne barataju internetom, mogu da se snađu u ovim promenama. Oni bi morali da idu u poslovnice, a to je opet maltretiranje za njih, jer ako oni dolaze da plate lično, opet tu imaju i neki dodatni trošak. Zbog toga bi to moglo da se "prebije“ i da im se ne naplati zatezna kamata.

Infostan to neće raditi, a čeka da li će se EPS oglasiti tim povodom.

JKP Infostan objavio je na svom sajtu da je sve račune za oktobar dostavio nadležnom preduzeću radi distribucije, a koja se iz objektivnih razloga odvija otežano, pa određen broj korisnika još uvek nije dobio svoje račune na kućnu adresu. Zbog toga je rok za ostvarivanje popusta na oktobarske račune produžen do četvrtka, 30. novembra.

S druge strane, EPS je objavio da su svi oktobarski računi za električnu energiju postavlјeni su na novi portal Uvid u račun koji se nalazi na sajtu Elektroprivrede Srbije. Prema njihovim inforamcijama, za dve nedelјe na portal su se registrovala 122.384 korisnika. Potrošači ovde mogu da preuzmu svoj račun i elektronski da ga plate bez odlaska u poslovnice, putem sistema za instant plaćanja i platnim karticama.

Autor: mondo.rs

#EPS

#Elektroprivreda Srbije

#infostan

#pošta

#račun

#struja

#Štrajk