Dobijanje sertifikata o nivou stečenog znanja

Za oko 16.500 mališana u pripremnom predškolskom programu počela je besplatna školica engleskog jezika.

Nastava je organizovana u državnim vrtićima, a školska godina za buduće prvake trajaće četiri meseca, prenosi b92.net.

Njihovi vršnjaci u privatnim predškolskim ustanovama će u klupe sesti dve nedelje kasnije, krajem novembra.

Foto: Unsplash.com/@ivalex

Učenje engleskog jezika je i do sada bilo moguće u obdaništima, ali su roditelji te kurseve plaćali iz svog džepa. Minimalna školarina bila je 50 evra pa naviše, dok su u privatnim predškolskim ustanovama ti iznosi veći od sto evra. Sada će nastavu držati licencirani profesori sa višegodišnjim iskustvom. Časove će moći da pohađaju svi predškolci:

-Ukoliko dete ne boravi u predškolskoj ustanovi u danima kada se održava nastava engleskog jezika, čas će se nadoknaditi pristupom onlajn platformi za učenje na kojoj se nalaziti celokupan sadržaj. Pristup onlajn platformi omogućen je ovlašćenim korisnicima tokom trajanja tečaja svakim danom, 24 časa. Onlajn platforma sa celokupnim sadržajem plana i programa učenja engleskog jezika će biti dostupna i tri meseca nakon završenog kursa - kaže Aleksandra Čamagić, v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu.

Nakon završenog predviđenog fonda časova deca će imati mogućnosti dobijanja sertifikata o nivou stečenog znanja za njihov uzrast:

- Nastava će se, u radnoj 2023/2024. godini, odvijati prema terminima koji se odrede u skladu sa planom rada predškolskih ustanova, kontinuirano u trajanju od četiri meseca radnim danima, dva puta nedeljno. Želja Grada je bila da porodicama pomogne i finansira neku od dodatnih aktivnosti za decu. Mališani su učenje stranog jezika u najvećem broju počinjali u ovom periodu i roditelji su za tu namenu izdvajali značajna sredstva, a od sada će to za njih raditi Grad - navela je Čamagićeva.

Autor: NOVOSTI / b92.net

#engleski

#preškolska ustanova

#vrtići