Nagađa se da se radi o praistorijskoj životinji

Iskusni ribolovac Željko Barišić izvukao je iz Save ostatke za sada nepoznatog stvorenja. Barišić veruje da je izvučeni ostatak lobanja.

IZVOR: TW / @BaburaVelika

Lobanja je, prema njegovim rečima, izvađena na području Mačkovca, oko 5 kilometara nizvodno od Gradiške, sa dubine od 20 metara.

- Ovde su ostaci rogova, pa čovek može pomisliti da je ovca, koza ili nekakvo rogato stvorenje. Ali evo i kljova, koje su bile dugačke. Ne može biti ni divlja svinja, jer svinje nemaju rogove, a i lobanja svinje bi za ovolike kljove trebalo da bude mnogo veća - kazao je Barišić.

​Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška i ekspert za podvodnu muzeologiju, oprezno je procenio da bi moglo da se radi o lobanji jelena ili neke druge praistorijske životinje.

- Mislim da je 99 odsto na slici deo kičmenog stuba, početak ili kraj, samo nisam siguran koje životinje, praistorijskog mamuta ili jelena. Ništa bez detaljnog pregleda, vrlo brzo ćemo biti precizniji - rekao je Vujinović.

Zanimljivo je da su se u šupljinama pojavili sedimenti koji potvrđuju da se zaista radi o starom delu skeleta. Posebno su zanimljive 2 izrasline, koje podsećaju na oči, što čitavoj kosti daje veoma mističan izgled.

Autor: Sputnjik/redportal.rs

#jelen

#lobonja

#mamut

#ostaci

#praistoriska životinja

#ribolov