Povređeno 36 osoba...

- Pet kamiona i 37 automobila sudarilo se juče u Mađarskoj na autoputu M1 kod Herceghaloma, u okrugu Pešta, kada je više desetina osoba povređeno, od kojih su neki životno ugroženi - saopštila je policija u Budimpešti.

Zvanično, 36 ljudi je povređeno, jedna osoba je u životnoj opasnosti, a 13 ih je zadobilo teške telesne povrede.

Portparol operatera auto-puta rekao je da su odmah proverili snimke nadzornih kamera čim su dobili dojavu o nesreći.

On je rekao da na snimcima nije primećeno nišrta čudno, a poznato je da se u krugu od 20 metara dogodila oluja koja je podigla veći količinu prašine.

U tom delu puta nekoliko dana ranije odvijali su se radovi na polju, pa se pretpostavlja da je jak vetar digao zemlju i prašinu i odneo je na put, piše RTL.hu, prenosi Telegraf.

Na jednom od snimaka koji su se pojavili vidi se majka kako šeta sa malom decom na razdelnoj traci puta. Na nekoliko metara od njih svuda su olupine automobila.

Prašina i dim su ogromni, pored automobila u sudaru su učestovali i kamioni. Neki su čak probili barijeru i razbili automobile. Na slikama se pojavljuje više dece. Onda još olupina. Nekoliko metara dalje gore automobili. Tri u nizu. Vatra se verovatno širila sa jednog na drugi, dok su deca pobegla nekoliko metara od zapaljenih automobila, prenosi RTL.

Na lice mesta za nekoliko minuta stiglo je 70 vatrogasaca iz 7 gradova.

- Kada su vatrogasci stigli, od 43 vozila koja su učestvovala u udesu, potpuno je izgorelo 19 automobila, 1 kombi i kabina kamiona. Vatrogasci su na licu mesta imali veoma složen zadatak, jer su morali da spreče dalje širenje požara, kao i da organizuju potragu za putnicima zarobljenim u vozilu - rekla je Anet Sabo-Biztrič, portparolka Uprave za katastrofe okruga Fejer.

Vatrogasci nisu našli ljude u olupininama izgorelih automobila. Hitna pomoć morala je da zbrine desetine povređenih. Nekoliko ih je prevezeno spasilačkim helikopterom.

Kako se navodi u saopštenju policije, u masovnoj nesreći povređeno je 36 osoba, od kojih je jedna osoba prevezena u bolnicu sa povredama opasnim po život, a 13 sa teškim povredama.

Autor: Telegraf

#Mađarska

#SAOBRAĆAJNA NESREĆA

#Udes

#automobili

#kamion

#sudar