Jedna od najuređenijih država sveta ima neke "čudne propise"

Sjedinjene Američke Države su najveća svetska sila i jedna od najuređenijih država u globalnom okviru. Ipak, članice ove federacije su tokom svog posotjanja imale neke prilično čudne zakone, od kojih su neki još uvek na snazi.

Primera radi, u Kanzasu je propisana starosna granica za korišćenje javnih igrališta, dok je u Njujorku, sve do pandemije, bilo zabranjeno šetati u grupi sa maskom na licu.

Neki od zakona sa sledeće liste još uvek su na znazi, dok su neki od njih davno ukinuti.

Alabama: Ne oblačite se kao sveštenik!

Krivični zakonik Alabame kaže da se niko ne sme pretvarati da je pripadnik sveštenstva bilo koje verske zajednice (monah, sveštenik, rabin...)

Kazna za ovaj prekršaj je novčana, koja ne prelazi 500 dolara, ili boravak u okružnom zatvoru maksimalno do godinu dana kao zamena za novčanu kaznu.

Aljaska: Zabrana noćne vožnje motora

U Ferbanksu na Aljasci gradskim kodeksom je zabranjeno korišćenje bučnih alata i vozila između 23.00 sata i 7.00 časova ujutru.

Arizona: Zabrana varanja na dečijim vašarskim mašinama

U Arizoni bi bilo mudro da ne podešavate igru tako da kandža ne može da zgrabi nagradne igračke, ukoliko želite da izbegnete probleme sa zakonom.

- Niko ne sme da menja igru tako da kandža ne može da zgrabi nagrade, prikazuje nagrade na način na koji kandža ne može da zgrabi te nagrade, koristi novac kao nagrade ili dodeljuje nagrade u igri koje se mogu iskoristiti za gotovinu ili valutu - navodi se u zakonu.

Takođe je protivzakonito pogrešno predstavljati vrednost nagrada koje osoba može da osvoji u igri s kranom.

Arkanzas: Zaboravite na sirenu posle 21.00 čas

U Arkanzasu nijedna osoba ne sme da koristi sirenu na svom vozilu u saobraćaju nakon 21.00 čas. Slični propisi postoje u mnogim mestima širom sveta, ali u Arkanzasu je zakon posebno oštar po ovom pitanju.

Arkanzas ima još jedan veoma čudan zakon, a radi se o propisu povodom izgovora imena države.

Naime, u okviru odredbe o državnim simbolima Arkanzasa, navodi se da ime države treba da se izgovara u 3 sloga, sa tihim izgovorom završnog "S".

Autor: redportal.rs

#SAD