Koristite li neke?

Ako često letite, sigurno ste imali bar neki duži let u vašoj istoriji. Ako ste novi na dugim putovanjima, spremite se kako bi vam ovaj let protekao što udobnije 🥰. Letenje može biti neprijatno, posebno na dugim relacijama, ali na sreću, neki iskusni putnici smislili sukorisne savete i trikove, kako bi im putovanje bilo manje turbulentno, piše Magazin Novosti 👇🏻👇🏻👇🏻

📍 Ostanite budni i u pripravnosti tokom poletanja i sletanja

Iako može biti primamljivo da zaspite čim uđete na avion, to zaista ne bi trebalo da radite. Nažalost, vaše uši ne mogu da regulišu pritisak dok avion poleće ili se spušta na pistu, velikom brzinom. Ostanite budni i žvaćite žvaku, na ovaj način ćete otpušiti kanale, te ćete osećati manji pritisak u ušima. Osim toga, ove faze leta smatraju se za najkritičnije, pa bi bilo dobro da izdržite par minuta i budete u pripravnostiza slučaj da se nešto neželjeno desi, a i kako biste čuli komande kabinskog osoblja.

📍 Obucite se skladno prilici

Veoma je važno kako se oblačite za sam let, kao i za procedure na aerodromu. Možda biste želeli da izbegnete sve što bi moglo da vas stiže, što je neudobno i što nećete lako skinuti ukoliko to od vas zatraže tokom sigurnosne provere na gejtu. Ostavite svečane košulje, haljine i visoke štikle u svom prtljagu, ukolko su vam neophodni na putu. Za sam put, bolje je obući što udobniju odeću, jer se telo tokom leta nadima, i ravnu što udobniju obuću jer noge otiču, a često se i puno čeka u redovima na aerdoromu.

📍 Rana ptica hvata let

Nema ništa gore od toga da propustite let, pa se organizujte na vreme, i po mogućstvu dođite na aerodrom ranije, minimum 2 sata pred let. Još uvek se raspravlja o tome koliko vam je vremena potrebno da stignete pre leta, u svakom slučaju je dobro informisati se o potrebnim dokumentima i specifičnostima vezanim za tu destinaciju.

📍 Ne zaboravite da se čekirate

Učinite svoje putovanje što je moguće više bez stresa,tako što ćete se prijaviti na vreme, ili ako je to moguće onlajn. Izbegnite duge redove, koji mogu biti na aerodromu kada stignete. Ovo će vam ostaviti više vremena za razgledanje u duty-free zoni, potencijalni šoping, odlazak u toalet ili na kafu pre leta, ili da na primer poslednji put dopunite telefon.

📍 Jednostavan trik za izbegavanje turbulencije

"Bolest kretanja" (motion sickness) može biti prava noćna mora, i nažalost pogađa mnogo više ljudi nego što mislite. Dok lekovi mogu pomoći, nikada ne možete preduzeti dovoljno mera predostrožnosti. Ako imate mogućnost da izaberete vreme leta, učinite sebi uslugu i izaberite jutro. Turbulencije se dešavaju kada se vazduh podigne, i to se obično dešava sa olujama i jakim vetrovima. Ova pojava je češća za period tokom dana ili kasno po podne.

📍 Izaberite najbolje sedište za vas

Odabir pravog sedišta u avionu zahteva dobro osmišljenu strategiju. Sve zavisi od toga šta više od toga volite, ali postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Na primer, možda biste voleli da s vremena na vreme ustanete i istegnete se, tako da bi sedište do prolaza bilo bolja opcija od sedišta u sredini, ili do prozora.

📍 Udobnost na prvom mestu

Iako za duže letove kompanije obično obezbede jastuke i ćebad, ne bi bilo loše da ponesete i svoj jastučić za putovanja, kao i čepove za uši i masku za spavanje. Mislite na sve mogućnosti unapred, u slučaju da ne podnosite najbolje plač beba, jako svetlo tokom servisa.

Autor: magazin.novosti.rs

#AVION

#let

#poletanje