Za ovo krivično delo predviđena je kazna do godinu dana zatvora.

Opštinsko državno tužilaštvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv penzionera (70) zbog počinjenog krivičnog dela nadrilekarstva.

- Optužnicom se 70-godišnji okrivljeni tereti da je od jula 2020. do septembra 2021. u Zagrebu, iako nema završen medicinski fakultet niti drugo odgovarajuće obrazovanje i nije ovlašćen da leči druge, u prostoru svoje "ordinacije" primio više osoba kojima je uz različite novčane naknade pružao medicinske usluge - prenosi Danica.hr.

Usluge im je pružao terapijama bioenergijom i raznim lekovitim travama i drugim nenaučnim metodama, što je oglašavao na svojoj veb stranici. On se tereti da je na takve načine lečio 42-godišnjakinju obolelu od raka grlića materice za šta mu je ona predala ukupno oko 55.000 kuna (oko 860.000 dinara).

Budući da je 42-godišnjakinja ujedno prestala s redovnom terapijom koja joj je bila propisana u medicinskim ustanovama i prestala da odlazi kod lekara, u više je navrata dolazilo do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja, piše Telegraf.

- Stanje joj se poboljšalo tek pošto je u potpunosti prestala da posećuje osumnjičenog i nastavila s redovnim lečenjem u medicinskoj ustanovi - navode varaždinski tužioci.

Inače, za to krivično delo predviđena je kazna do godinu dana zatvora. Da je nastupila smrt pacijenta, kazna bi bila osetno viša.

Autor: Telegraf

#Nadrilekarstvo

#Penzioner

#bioenergija

#lečenje

#rak

#terapija

#trave