Šta mislite koji je najskuplji?

Kako se 2022.godina bliži kraju, EIU ('Economist Intelligence Unit') konačno je objavila svoju godišnju listu najskupljih gradova na svetu za život. Dve velike metropole zauzele su prvo i drugo mesto, od kojih je jedna zabeležila rekordan rast troškova života, i prvi put je na prvom mestu! Grad- država Singapur, i Njujork, zauzeli su prvo mesto na ovoj listi, prema podacima EIU, koji su analizirali ukupno 172 kosmopolitske oblasti, ali je blaga prednost  ovoga puta data Singapuru, piše magazin.novosti.rs.

Tel Aviv, u Izraelu zauzeo je treće mesto, dok su Los Anđeles i kineski grad Hong Kong, na četvrtom i petom mestu.

Dva švajcarska grada takođe su se našla na listi, severni grad Cirih došao je na šesto, dok je jugozapadno područje Ženeve na sedmom mestu. San Francisko, Kalifornija rangiran je kao nešto skuplji za život (osmo mesto), od Pariza, koji je obezbedio devetu poziciju na listi. Najjeftiniji na ovoj listi najskupljih gradova, dodeljen je Sidneju, u Australiji.

Potpuna lista izgleda ovako:

1. Singapur, Republika Singapur 2. NJujork, USA 3. Tel-Aviv, Izrael 4. Los Anđeles, USA 5. Hong Kong, China 6. Cirih, Švajcarska 7. Ženeva, Švajcarska 8. San Francisko, USA 9. Pariz, Francuska 10.Sidnej, Australija

Na drugom kraju spektra, Damask, Sirija i Tripoli- mereni su i ocenjeni kao najjeftiniji gradovi za život. Nalazi odražavaju podatke pikupljene u okviru ankete o svetskim troškovima života (VCOL), koja je takođe istakla neke druge zanimljive statistike. Uprkos široko rasprostranjenij inflaciji, gradovi sa najvišim stopama uključuju: Karakas,Venecula, gde su cene porasle za 132 procenata u odnosu na prethodnu godinu, Istanbul, Buenos Ajres, kao i glavni grad Irana- Teheran.

Istraživanje VCOL-a je takođe podvuklo, da su trgovinska ograničenja, i visoka inflacija koja utiče na cene hrane i robe za domaćinstvo, promenili navike potrošača, te da favorizuju potrošnju novca na osnovne stvari, što je smanjilo cene robe i usluga za rekreaciju u 2022.Nadajmo se da će 2023. biti bolja godina za sve nas.

Autor: Marina Cvetković

#Gradovi

#najskuplji gradovi

#svet

#zivot