Čuveni pulmolog podelio teške trenutke iz života

Doktor Branimir Nestorović, čuveni dečiji pulmolog, pre nego što je postao član Kriznog štaba, koji je posle napustio, ispričao je svoju životnu priču. Između ostalog podelio je javnosti kako mu je otac preminuo od raka usne duplje jer je bio stravstveni pušač.

Napomenuo je da mu je otac umro u strašnim mukama, da je pušio i tri pakle cigareta dnevno i da se od tad bori protiv pušenja. Istakao je da to radi najviše zbog žena jer ovaj porok utiče na njihove jajne ćelije.

- Znate kad pričamo o drogama, najstrašnija droga je duvan. To je najstrašniji otrov koji postoji. Njegova zavisnost je na nivou kokaina. Duvan, a o tome se malo priča, oštećuje kod žene jajne ćelije i to su promene koje se prenose na sledeće generacije. Ako je baba bila strastan pušač, unuka će imati sve bolesti koje imaju pušači iako nikad nije pušila - ispričao je ranije dr Nestorović za TV Marš, prenosi Mondo.

Čuveni pulmolog naveo je da je njegova porodica ostala bez prihoda kad mu je otac preminuo. Ispričao je da se "nešto dogodilo u penzionom fondu, da su zagubili neke papire". Otkrio je da je njegov otac imao 44 godine radnog staža, da je bio trgovac i da je imao težak život. Istakao je da je otac rano počeo da radi, sa samo 14 godina.

- I kad je on umro majka i ja smo sedam meseci bili bez novca. Snalazili smo se, pozajmljivali… Nisam imao kaput, morao sam da izmislim izgovor zašto dolazim u sakou na fakultet po ciča zimi - kazao je Nestorović.

Dodao je da mu je to tad izgledalo kao smak sveta, ali da je to imalo neku pozitivnu stranu.

- Onda shvatite da možete da se oslonite samo na sebe i par najodanijih prijatelja. Bila je to prilično dobra lekcija u mom životu. Radio sam dve, tri godine kao građevinski radnik. Radio sam uglavnom na mešalici. Najbolji posao je bio kada smo se ja i moj kum ubacili jedne godine da pomažemo u kampanji prskanja gubara. Mi smo razmućivali one otrove. Bila je jako dobra plata. Mislim da sam tad upoznao Srbiju i kako žive obični ljudi. Srbi su solidaran narod ali nas otuđuju - ispričao je doktor.

Takođe je otkrio i od čega je umrla njegova majka. Imala je urođenu srčanu manu od koje je kasnije i umrla.

Prema pulmologovoj priči, njegova baba bila je, kako je rekao "spiritus movens" porodice. Došla je iz Like sa zavežljem na leđima, a onda je za 30 godina uspela da napravi imperiju.

- I danas se u Obrenovcu to zove Lekino sokače. Tu su moji imali vunovlačaru, krojačku radionicu, prodavnicu, 40 šegrta, kuće. Bili su jako bogata porodica. Moja baba je živela skromno do kraja života iako su imali pare. Onda je došao Drugi svetski rat posle koga im je sve oduzeto - kazao je.

Foto: Printscreen YouTube/AmiG Show

Podelio je javnosti da je baba namestila da njegova majka upozna njegovog oca.

- Moja porodica je bila na ozbiljnom nišanu za istrebljenje. Moj ujak pokojni je bio već viđen za Sremski front. Moj otac je bio šef Saveza komunista za valjevski srez. U to vreme je Obrenovac pripadao Valjevu. On je bio veliki partijac. Kada je on upoznao moju majku i kada se zaljubio u nju otklonjena je bila opasnost za eksterminaciju. Godinu dana je partijski aktiv odlučivao da li on može da se oženi sa njom ili ne. I kad se oženio sa njom morao je da abdicira sa mesta funckionera. Ali baba je spasla porodicu - ispričao je Nestorović.

Dodao je da je porodica posle rata postala siromašna i da su imali samo da jedu i da se obuku. Sve što je baba stvorila bilo je nacionalizovano. Ostala je samo kuća u kojoj doktor sad živi, a koju je njegov deda kupio kao rezervnu varijantu.

- Ja sam prilično rascepljena ličnost. Moja majka je bila građanska opcija, a otac je bio do kraja komunista. Pravi iskreni komunista. Umirao je u bolnici i kaže mi: "Idi plati članarinu, nisam je platio za dva meseca, buniće se ovi". Staljina je obožavao ali nije smeo da priča o tome. Baba je mrzela Tita. Kad je on umro baba je rekla:

- Sad sam izvršila svoj životni zadatak da nadživim onog skota.

- Ona je umrla sa 89 godina. Nije bila bolesna, jednostavno je odlučila da umre. Legla je u krevet i rekla – Dosta. I nije više htela da jede… Imala je 30 kilograma kada je umrla. Tad sam video da čovek može da umre zato što je odlučio da umre - otkrio je ranije svoju životu priču Branimir Nestorović.

Autor: mondo.rs

#bolna ispovest

#branimir nestorovic

#doktor

#zivot