Saveti kako pomoći osobi koja možda ima infarkt

Srčani udari se dešavaju prilikom blokada arterija koje snabdevaju srce krvlju. Ako je u pitanju "manji" srčani udar, dotok krvi u srce postaje delimično blokiran. Izaziva slične simptome kao druge vrste srčanog udara, ali manje oštećuju srce, objavio je Medical News Today, a prenosi Magazin Novosti.

Iako izraz "mini" srčani udar može zvučati kao da je manje težak oblik, ovo stanje je i dalje veoma ozbiljno i treba potražiti hitnu medicinsku pomoć.

📍 Simptomi različitih tipova srčanog udara su slični i mogu da uključuju: bol nalik pritisku u grudima koji traje više od 10minuta; bol koji se širi od ruke ka vratu i vilici, obično sa leve strane; kratak dah; mučnina i povraćanje; nesvestica; umor; znojenje.

LJudi takođe mogu iskusiti iznenadan kratak dah, bez drugih simptoma. Pored toga, atipični simptomi mogu se javiti kod žena, osoba starijih preko 75 godina, kao i onih sa hroničnom bolešću. Ovi simptomi mogu uključivati oštar bol, probavne smetnje, i bol u stomaku. Organizacija Crveni krst UK daje nekoliko saveta kako možete pomoći osobi u ovoj situaciji 👇🏻👇🏻👇🏻

1. Pozovite Hitnu pomoć, u našoj zemlji je to broj: 194.

2. Dok čekate pomoć, postavite osobu u sedeći položaj i omogućite im da se osećaju komforno. Na primer: sedeći položaj na podu, naslonjeni na stolicu ili zid. Raskopčajte im košulju ili kaiš, kako bi ih stvari što manje stezale. Sedeći položaj će ublažiti pritisak u grudima. Takođe, na ovaj način neće se povrediti ukoliko bi se onesvestili i pali tokom stajanja.

3. Ukoliko je osoba u svesnom stanju, možete pokazati prste da vam pokažu koliko je jak bol od 1 do 10. Ovu informaciju ćete preneti stručnim licima kada dođu da ukažu pomoć.

4. Budite uz osobu sve dok ne stigne pomoć i uverite ih da su bezbedni i da je pomoć na putu.

Autor: magazin.novosti.rs

#infarkt

#srce

#srčani udar