- Razmišljaću o sebi nakon što se moj brat oženi, moje venčanje može da sačeka - izjavila je ona.

Kineskinja je nedavno izjavila da je provela poslednjih 12 godina svog života pokušavajući da prikupi dovoljno novca kako bi obezbedila da njen brat pronađe mladu.

Poznato je da je u Kini teško obezbediti mladu u Kini nego u većini drugih zemalja. Jedan od neočekivanih efekata ozloglašene politike jednog deteta ove azijske zemlje bila je rodna nejednakost. Decenijama su mnogi parovi, posebno u ruralnim regionima, težili dečacima, okrećući se selektivnom abortusu, pa čak i čedomorstvu, kako bi bili sigurni da je njihovo jedino dete dečak. Muškarci su bili dovoljno jaki da rade i veća je verovatnoća da će biti dovoljno uspešni da se brinu o svojim starijim roditeljima kasnije u životu. Samo je to stvorilo ozbiljnu rodnu neravnopravnost u Kini, sa više neženja za svaku ženu, što muškarcima veoma otežava da pronađu mladu.

Ova dugogodišnja kineska tradicija u kojoj mladoženjina porodica mora da ponudi poklone porodici neveste u zamenu za njenu ruku značajno se promenila tokom poslednjih nekoliko decenija. U 60-im i 70-im, skromni pokloni poput posteljine bili su norma, zatim 80-ih to je bila elektronika za domaćinstvo poput televizora i frižidera, ali od ekonomskog buma koji je počeo 1990-ih, stvari su eskalirale do tačke u kojoj su cene za mlade sada se plaća u gotovini, automobilima i kućama.

Zato je 33-godišnja žena iz provincije Anhui, u istočnoj Kini, poslednjih 12 godina svog života brinula se da njen brat ima dovoljno bogatstva da obezbedi ženu.

Neimenovana žena je rekla za Miaoven Video da je vodila mali restoran specijalizovan za kineske palačinke sa mesečnim prometom od 100.000 juana (14.000 dolara). Ali umesto da koristi zaradu na sebe tokom poslednjih 12 godina, ona je uložila u kuću od 129 kvadratnih metara i novi automobil za svog brata, a takođe mu je poklonila i svoj restoran.

- Razmišljaću o sebi nakon što se moj brat oženi, moje venčanje može da sačeka. U protekle 4 godine bila sam tako škrta, čak i kada sam sebi kupovala novu odeću - rekla je slobodna žena.

Žena je rekla da još nije dobila kuću za sebe, ponovivši da je njen brat prioritet i da će imati više vremena da brine o sebi nakon što se on oženi.

Autor: redportal.rs

#brak

#brat

#sestra

#venčanje

#štednja

#žena