Urađena studija

U jednoj novoj studiju u Ohaju, koju je vodio Nikolo Pinčak, navodi se da poverenje među susedima ne pomaže toliko ukoliko nemate ljude na ulicama koji primećuju šta se dešava. Pinčak kaže da sam čin šetanja psa u mnogome pomaže bezbednosti u jednom naseljenom kraju 😍.

- Kada ljudi izađu napolje da prošetaju svog psa, oni razgovaraju sa drugim ljudima, upoznaju se međusobno, kao i njihovi ljubimci. Ponekad znaju ime psa, pre nego što upamte ime vlasnika. A ono što je najbitnije, oni razmenjuju iskustva o dešavanjima iz okoline, i mogu da primete potencijalne probleme - rekao je on.

Na Univerzitetu Ohajo studija je imala isti zaključak na osnovu posmatranja nivoa kriminala u različitim susedstvima u Kolumbusu, Ohaju. Otkrili su da su delovi grada sa više vlasnika pasa imali niži nivo ubistava, provala, kao i teških telesnih povreda. U ovim susedstvima, među komšilukom je takođe primetno veći nivo  poverenja, nego u onima sa manje kućnih ljubimaca, izjavljeno je u ovoj univerzitetskoj studiji.

- Psi imaju prednost u borbi protiv kriminala u odnosu na mačke i druge kućne ljubimce kojima nije potrebni šetanje - izjavio je Pinčak.

Autor: magazin.novosti.rs

#grad

#pas

#ubistva