Nakon vesti o bakteriji ovaj proivod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija

Nakon vesti da je Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su potvrdili za "Blic Biznis" da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.

- Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda ‘Wudy’, uvežen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije. Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uveženih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen - naveli su iz Uprave za veterinu za portal 24 sedam.

Nakon vesti o bakteriji ovaj proivod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Takođe, u Centru za ispitivanje namirnica gde su nam kazali da kada se pojavi bakterija u hrani u određenoj državi onda postoji specifičan sistem gde se obaveštavaju ostale države u regionu o tome.

- Kada se tako nešto desi postoji jedan sistem koji je veoma specifičan za javljanje i uzbunjivanje na nivou cele Evrope. Kada se to dogodi oni objave i sve države dobijaju taj izveštaj. Nakon toga se sprovodi kontrola u svakoj državi gde se gledaju i datumi proizvodnje da bi se rešio problem na najbolji mogući nači“, rekli su iz Centra za ispitivanje namirnica - piše portal 24sedam, a prenosi Blic.

Podsetimo, radi se o proizvodima brenda Wudy čiji je proizvođač Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopštenju Agencije za bezbednost hrane BiH.

Radi preduzimanja mera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje merodavnim inspekcijskim službama u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

- Potrošačima preporučujemo da, zbog smanjenja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identifikovane u tabeli - navodi se u saopštenju.

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućava umnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitovane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi.

Manifestuje se različitim simptomima Ova bakterija često se nalazi u prehrambenihm proizvodima: nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi. Istraživanja pokazuju da je oko 20 puta povećana verovatnoća da će žene u trudnoći oboleti od listerioze nego druge, zdrave odrasle osobe.

Kako je listeria slabo patogena kod odraslih se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, bolesti limforetikularnog sistema i kod imunodeficijencija).

Bolest Listerioza, koju izaziva ova bakterija može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe.

Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Izuzetno je opasna za trudnice i porodilje, gde može da dovede do teških oštećenja ploda, pa i smrti deteta.

Autor: blic.rs

#Srbija

#bakterija

#wudy virsle