Dečaci su uhapšeni prošlog petka, zbog napada koji su pokušali da izvedu 21. avgusta.

Dečak (15), sin srpskog kriminalca, uhapšen je u Stokholmu sa još dvojicom vršnjaka zbog sumnje da su pokušali da izvrše ubistvo tako što su u parku za vreme održavanja festivala kulture ostavili torbu sa bombom velike razorne moći.

Kako prenosi Samnytt.se, dečaci su uhapšeni prošlog petka, zbog napada koji su pokušali da izvedu 21. avgusta.

- Za vreme održavanja festivala kulture u Kungstradgorednu pronađen je sumnjiva torba. Kada su je policajci otvorili, ispostavilo se da se unutra nalazi bomba. Park je evakuisan, a tehničari su odneli bombu - piše švedski portal:

- Trojica dečaka uhapšena su 7 dana kasnije. Tužilac je tokom vikenda tražio zadržavanje za svu trojicu, ali je sud odlučio da dvojica budu puštena na slobodu. Treći dečak je zadržan jer je on lično doneo bombu. Policija je odmah negirala da je reč o terorističkom aktu.

Švedski mediji prenose da je zadržani dečak srpskog porekla, piše Kurir.

- Reč je o sinu muškarca koji je u Švedskoj osuđivan za više desetina krivičnih dela. On je devedesetih godina prošlog veka došao iz Srbije i Crne Gore u Švedsku i ovde se naselio. Dečakova majka emigrirala je 2006. godine. Cela porodica, uključujući i oca, švedsko državljanstvo dobila je tek u martu ove godine - prenosi Kurir.

Kako navode, jedan od dečaka je poreklom Poljak, dok je drugi Šveđanin.

- Oni su upleteni u kriminalne aktivnosti, a ispituje se kome je bio namenjen eksploziv i zbog čega je donet na festival - kaže izvor.

Autor: Kurir

#festival kulture

#sin kriminalca

#torba

#švedska